NOS NieuwsAangepast

'Meteen in het diepe': een dagje meelopen met de juf of meester

Mensen die een baan in het onderwijs overwegen, of die nu niets met hun lesbevoegdheid doen, kunnen deze week een dag meelopen op 28 scholen in Utrecht. Die hopen zo meer mensen nieuwsgierig te maken naar het lerarenberoep en het lerarentekort aan te pakken.

Een van de mensen die vandaag op een basisschool meeloopt, is Meta Vos (50). "Je ziet dat er veel meer bij komt kijken dan gewoon lesgeven. Je moet heel creatief zijn. Het is een heel andere tak van sport dan waar ik mee bezig ben geweest."

Vos heeft een achtergrond in bedrijfskunde en rechten. Ze werkte voorheen bij een deurwaarderskantoor. In 2014 informeerde ze bij de Marnix Academie naar de pabo-opleiding. Omdat er destijds sterk werd gefocust op jonge leerkrachten, durfde ze de overstap uiteindelijk niet te maken.

Leraar zijn is een hele andere tak van sport

Er is een groeiend tekort aan leraren. De overheid schat dat er in 2025 een tekort van 10.000 voltijdbanen ontstaat als er niets gebeurt. Volgens Mieke Hartog van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Utrecht is het vooral lastig om voor korte tijd vervanging te vinden. "En dat betekent dat de kinderen verdeeld worden over andere groepen, en in het ergste geval dat ze naar huis worden gestuurd", zegt ze.

Het lerarentekort biedt een mogelijkheid voor mensen zoals Meta Vos, die een carrière in het onderwijs overwegen, maar die een andere achtergrond hebben. "Dat is heel bijzonder", zegt Vos. "Dus nu kijk ik of het iets voor mij is."

Al bevoegd

De scholen proberen in de eerste plaats mensen aan te trekken die hun lesbevoegdheid al op zak hebben, maar die daarmee nu niets doen. In Nederland zijn er zo'n 30.000 mensen die wel bevoegd zijn, maar niet voor de klas staan. 57 procent van die mensen hebben een baan buiten het onderwijs, en 43 procent werkt niet.

Je wordt meteen in het diepe gegooid

Mieke Hartog, personeelsadviseur SPO Utrecht

Ook mensen die bereid zijn een omscholingstraject te volgen om hun lesbevoegdheid te halen zijn welkom. In een periode van zes weken wordt dan eerst gekeken of die mensen geschikt zijn om het traject te doorlopen. Dan mogen ze beginnen aan de lerarenopleiding. Ze komen ook direct voor de klas te staan. "Je wordt meteen in het diepe gegooid", zegt Hartog.

Hartog hoopt dat de overheid de salarissen in het onderwijs nog verder verhoogt. Volgens haar blijven mensen vaak weg van het onderwijs vanwege het lage salaris, ook al gaat het kabinet daar nu iets aan doen. Voor Vos spelen de centen in ieder geval geen rol: "Ik vind het belangrijker dat je werk doet dat je leuk vindt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl