Aanhangers van Puigdemont voor de gevangenis waarin hij vastzit
NOS NieuwsAangepast

Puigdemont vandaag voorgeleid, 100 gewonden in Catalonië

De Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont wordt vandaag voorgeleid aan de Duitse rechter-commissaris, heeft minister Hans-Joachim Grote van de deelstaat Sleeswijk-Holstein verklaard. Dat gebeurt in Neumünster. In die stad, vlak bij Kiel, werd Puigdemont gisteren vastgezet nadat de Duitse politie hem had aangehouden in de buurt van de Deens-Duitse grens.

Voor het huis van bewaring kwamen aanhangers van Puigdemont rond het middaguur samen om te demonstreren voor zijn vrijlating.

Nadat formeel is vastgesteld dat de gedetineerde Catalaan daadwerkelijk Carles Puigdemont is, moet justitie bepalen of hij langer kan worden vastgehouden in afwachting van een besluit over uitlevering aan Spanje. Madrid wil Puigdemont berechten voor opruiing, rebellie en misbruik van publiek geld. Hij was een van de initiatiefnemers voor het illegale referendum in Catalonië, dat leidde tot het uitroepen van de onafhankelijkheid door Puigdemoint in oktober vorig jaar.

De beslissing om Puigdemont al of niet uit te leveren ligt bij een hogere rechtbank in Sleeswijk-Holstein. Die vormt zijn oordeel op basis van stukken waarin Spanje de gronden voor uitlevering onderbouwt. Het besluit over uitlevering valt niet deze week te verwachten, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in de deelstaat.

Een woordvoerder van de regering-Merkel benadrukte aan het eind van de ochtend nog eens dat de beslissing over Puigdemont in handen is van justitie in Sleeswijk-Holstein. Berlijn ziet geen aanleiding zich hiermee te bemoeien.

Asiel

Puigdemont is niet van plan om op politieke gronden asiel aan te vragen in Duitsland, zegt zijn advocaat Alonso-Cuevillas.

De Catalaanse leider woonde tot voor kort in ballingschap in België. Hij was vorige week in Finland om er onder meer een lezing te geven. Hij zou met een aantal advocaten in een auto de grens tussen Denemarken en Duitsland zijn overgestoken, nadat hij lucht had gekregen van een nieuw Spaans arrestatiebevel. "Sinds vrijdag werd hij al gevolgd door de Spaanse geheime diensten", zegt correspondent Rop Zoutberg. "Ze hebben echt heel veel in het werk gesteld om hem uiteindelijk te kunnen aanhouden."

Honderd gewonden

In Catalonië hebben gisteravond tienduizenden mensen gedemonstreerd tegen de arrestatie van de voormalige Catalaanse regiopresident. Bij harde confrontaties tussen betogers en politie zijn zeker honderd mensen gewond geraakt. Onder hen zijn ook tientallen politieagenten.

Gewonden bij protesten in Catalonië

Dit is nog maar het begin, zeggen separatistische bewegingen tegen Zoutberg. "De verontwaardiging over de aanhouding van Puigdemont is heel groot."

Puigdemont riskeert in Spanje een celstraf van 25 jaar. Naast de separatistenleider zitten nog zes prominente Catalaanse politici in het buitenland. Ook zij worden door Madrid gezocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl