Tom de Nooijer is gekozen, maar mag nog niet in de raad
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Jongste raadsleden Nederland moeten nog even wachten

Nog ruim een week en dan mag Tom de Nooijer aanspraak maken op zijn raadszetel in de gemeenteraad van Oldebroek. De 17-jarige SGP-kandidaat werd afgelopen week met voorkeursstemmen gekozen, maar de wet is duidelijk: je mag pas de gemeenteraad in als je achttien bent.

De Nooijer is één van de vier minderjarige Nederlandse kandidaat-raadsleden die met voorkeursstemmen zijn verkozen. De andere drie zijn Thirsa van der Meer (CDA) in Aalsmeer, Ebie Peeters (ook CDA) in de gemeente Peel en Maas en Linda van Dijk van Gemeente Belang Kampen.

Thirsa van der Meer (CDA)

En nu is het wachten totdat ze achttien zijn. Ebie Peeters wordt dat pas op 20 januari 2019. Wat dat betreft heeft Tom de Nooijer het een stuk gemakkelijker: hij wordt al op 5 april aanstaande achttien. Dan kan hij dus aanspraak maken op de zetel. Vandaag doet hij het in ieder geval nog even rustig aan. "Ik heb de hele zaterdag eigenlijk vrijgehouden na alle hectiek en mijn hele agenda leeggegooid. Wat ik ga doen? Ik ben van plan de hele dag FIFA te gaan spelen op de Playstation."

Tom de Nooijer heeft de politiek zeker niet van huis uit meegekregen, vertelt hij aan Omroep Gelderland. "Nee. Mijn ouders zijn eigenlijk helemaal niet politiek geïnteresseerd. Ik heb het echt van mezelf. Toen ik 15 was begon het eigenlijk al. Toen werd ik voorzitter van SGP-jongeren Elburg/Oldebroek, en daarmee was ik de jongste voorzitter aller tijden van een lokale commissie. Toen is het begonnen, en heb ik kennis gemaakt met het politieke spel."

Zelf niet stemmen

Voor alle duidelijkheid: zélf mochten de 17-jarigen dus niet stemmen. Ook dat is in Nederland voorbehouden aan 18-plussers. Wel stelde D66-leider Alexander Pechtold al in 2006 voor om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen tot 16 jaar. Hij was toen minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en zei dat "veel issues ook jongeren aangaan".

In 2009 onderzocht de Universiteit Twente de praktijk in Oostenrijk, waar de stemgerechtigde leeftijd bij alle verkiezingen op 16 jaar ligt. De onderzoekers concludeerden "dat men zich van de verwachte gevolgen van het verlagen van de kiesgerechtigde leeftijd waarschijnlijk niet te veel moet voorstellen. Noch in negatieve, noch in positieve zin zal die verlaging waarschijnlijk veel consequenties hebben."

Advertentie via Ster.nl