Joost Vullings en Max van Weezel
NOS NieuwsAangepast

De stemming van Vullings en Van Weezel: 'SP moet het niet alleen over zorg hebben'

Het verlies van de SP was één van de opvallendste uitkomsten van de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag. Dat zeggen Joost Vullings en Max van Weezel in de nieuwste editie van De Stemming van Vullings en Van Weezel.

In deze politieke podcast van NOS-radioprogramma Met Het Oog op Morgen bespreken de journalisten de verliezers van deze verkiezingen. "Ik had er rekening mee gehouden dat de SP zou verliezen, maar het verlies was groter dan verwacht", zegt Vullings. Zeker omdat ze nu een nieuwe leider hebben, Lilian Marijnissen.

Zorg, zorg, zorg

Volgens Van Weezel was het plan van de SP om de vorige leider, Emile Roemer, op tijd weg te sturen. Zodat ze opnieuw konden beginnen en hopelijk niet zouden verliezen. Maar de campagne was niet goed. "Het was alleen maar zorg, zorg zorg. De partij moet zich verbreden."

Terwijl de SP juist zo trots was dat de partij in een aantal grote steden de afgelopen vier jaar in het college zat. "Nu zegt Lilian Marijnissen: dat is niet goed gegaan." Volgens Vullings komt het misschien doordat de aandacht in die steden te veel bij het besturen lag, en minder bij waar de SP zo goed in is: aanwezig zijn in de wijken en naar mensen luisteren. Ook heeft de SP misschien te veel toegegeven door in een rechts college plaats te nemen, vult Van Weezel aan.

'Pechtold zurig'

Ook D66 en de houdbaarheid van Alexander Pechtold worden besproken. Volgens sommigen is het tijdperk Pechtold voorbij. Joost Vullings zegt wel te merken dat Pechtold minder energie heeft en vaker wat zurig reageert. Maar wie zou hem moeten opvolgen? Volgens Vullings en Van Weezel wordt dat Pia Dijkstra of Kajsa Ollongren. Beide worden naar voren geschoven. "Het zijn de kroonprinsessen van D66."

Joost Vullings stipt ook het verlies van het CDA nog even aan. Het verlies van die partij is elke keer zo klein dat niemand het erover heeft. "Maar ze zitten nog steeds in een glijbaan naar beneden. Het is dan wel een vrij vlakke glijbaan, maar het gaat helemaal niet goed."

Oh oh Den Haag

In de podcast is er ook aandacht voor een van de winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen. Richard de Mos wordt door de heren gekozen tot de Persoon van de Week. Met zijn Groep de Mos werd hij de grootste in Den Haag. Zijn kracht is volgens Vullings dat hij echt een man van het volk is.

"Hij is een enorm zichtbaar politicus en hij heeft een feilloos gevoel voor publiciteit. Het is ook een grappige man. Hij stelde voor om een fietspad te maken in de ADO-kleuren. En destijds, toen hij nog voor de PVV in de Kamer zat, was hij een van de weinige PVV'ers met wie je een praatje kon maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl