Bondscoach Ronald Koeman spreekt de Oranje-selectie toe
NOS VoetbalAangepast

Koeman in 2014: je kunt het ook 3-5-2 noemen

Namen heeft Ronald Koeman nog niet prijsgegeven - op die van de aanvoerder, Virgil van Dijk, na - maar duidelijk is wel dat de nieuwe bondscoach het Nederlands elftal in een 5-3-2-systeem zal laten gaan spelen de komende wedstrijden. Ofwel: vijf verdedigers, drie middenvelders en twee aanvallers.

Dat klinkt erg defensief en staat ook ver af van het 4-3-3-systeem, waarmee Oranje en het Nederlands voetbal internationaal faam heeft opgebouwd, de zogenaamde 'Hollandse School'. Maar daar valt veel tegenin te brengen. Om met de successen te beginnen: met deze opstelling leidde Louis van Gaal het Nederlands elftal naar de derde plaats bij het WK van 2014.

Studio Voetbal 2014

En zo verdedigend als het er op papier uitziet, hoeft het in de praktijk helemaal niet te zijn. "Je kunt het ook 3-5-2 noemen in plaats van 5-3-2", zei Koeman niet zonder reden tijdens een korte uiteenzetting in Studio Voetbal in mei 2014.

Koeman geeft college over het 5-3-2-systeem

Nog vóór het WK in Brazilië dus. Koeman was net met Feyenoord als tweede geëindigd in de competitie. Na een stroeve seizoenstart kwamen de Rotterdammers uiteindelijk tot op vier punten van kampioen Ajax. Mede dankzij het door de trainer geïntroduceerde 5-3-2-systeem.

De oud-international wist dus waarover hij sprak destijds in Studio Voetbal en weet nu dus ook heel goed waar hij aan begint. In diezelfde tv-uitzending toonde hij zich ook hoopvol over de kansen van Oranje op het naderende WK. Tenminste, als Nederland 'zijn' 5-3-2-systeem hanteren.

Vooruitgeschoven backs

Kenmerkend voor het 5-3-2-systeem is de vooruitgeschoven positie van de backs, in jargon: ze staan 'hoog'. Terwijl drie centrale verdedigers de achterste linie bewaken, hebben de links- en rechtsachter niet alleen de vrijheid maar eigenlijk ook de opdracht om met aanvallende impulsen te komen.

"Wij hadden natuurlijk met Daryl Janmaat op rechts een fantastische speler voor dit systeem", vertelt Koeman. "Het gaat om de invulling van hun taken. En dat bepaalt de trainer: hoeveel vrijheid geef je ze en hoe diep laat je ze spelen? En in dit systeem heb je dan ook altijd twee mensen voor de goal, met een nummer tien er vlak achter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl