GroenLinks-leider Klaver wordt omhelsd door Kamerlid Van Ojik
NOS NieuwsAangepast

Jesse Klaver met applaus onthaald door fractie GroenLinks

Taart in de fractiekamer van GroenLinks in de Tweede Kamer; de Kamerleden vierden vanmorgen de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen.

De partij werd in twaalf gemeenten de grootste, waaronder Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Arnhem en Haarlem. Partijleider Jesse Klaver sprak gisteren al van een historische overwinning.

Hij kreeg vanmorgen applaus van zijn fractie. "Ik was overtuigd van een mooie uitslag", zei hij. "Maar dit... "

Hij wees erop dat GroenLinks niet alleen in grote steden heeft gewonnen, maar ook in gemeenten als Culemborg en Helmond. "Dit is pas het begin", beloofde hij de GroenLinksers.

Klaver was overtuigd van een mooie uitslag, "maar dit..."

Ook D66-leider Pechtold werd onthaald met applaus, maar de stemming bij zijn fractie was aanzienlijk minder feestelijk. De partij heeft flink verloren, vooral in de grote steden. In Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Haarlem is D66 niet langer de grootste partij.

Pechtold zei dat "we natuurlijk goud wilden behouden", maar dat D66 in veel gemeenten nog altijd zilver heeft. Hij noemde de uitslag "een tikje terug". "Maar vier jaar geleden waren we met hetzelfde resultaat nog ongelooflijk blij."

"Ik ben niet ontevreden, maar er zijn andere winnaars", aldus Pechtold, die desgevraagd zegt dat hij niet van plan is om op te stappen in verband met de tegenvallende resultaten. "Nee hoor, daar heb ik hier ook niemand over gehoord."

Pechtold: vergeleken met vier jaar geleden een stapje terug

Partijleider Sybrand Buma van het CDA had wel iets te vieren met zijn fractie. Hij zei een spannende avond te hebben beleefd. "Halverwege was het nog onzeker, maar uiteindelijk zijn we toch weer de grootste landelijke partij van deze verkiezingen geworden."

De CDA'er zei dat zijn partij voor een grote opgave stond, omdat de versplintering in het politieke landschap toeneemt. "Ik vind het fascinerend om te zien hoe het CDA overeind is gebleven."

Buma: fascinerend hoe het CDA overeind is gebleven

In de fractiekamer van de Partij voor de Dieren werd champagne geschonken. Deze partij vierde dat ze "in de meeste gemeenten is verdubbeld". Partijleider Marianne Thieme zei dat de Partij voor de Dieren "het donkergroene anker" zal zijn in de gemeentelijke coalitie of oppositie.

De partij is vooral trots op het resultaat in Almere, waar ze "van 0, bam, op 3 zetels" is gekomen. Ook over de resultaten in Leiden en Amsterdam is ze heel tevreden. In beide steden ging de Partij voor de Dieren van 1 naar 3 zetels.

'Partij voor de Dieren zal het donkergroene anker zijn in de raad'

Huiskamer

Henk Krol van 50Plus zegt in zijn werkkamer dat ook zijn partij een geweldig resultaat heeft behaald: 34 zetels in 20 gemeenten. Hij denkt dat dit komt doordat mensen in het algemeen "een te grote afstand voelen tussen de politiek en de huiskamer", maar niet bij zijn partij.

ChristenUnie-leider Segers zei bij het aansnijden van de taart voor zijn fractie dat hij vanmorgen als "een dankbaar mens" wakker werd. Hij stelde dat zijn partij meer stemmen heeft gehaald dan vier jaar geleden en dat het zetelaantal in de gemeenten gelijk blijft.

Hij zei dat de voorlopige uitslagen laten zien dat "politiek dichtbij leeft". Er was volgens hem vooral succes voor lijsttrekkers die heel actief zijn in de lokale gemeenschap.

De SP had ook een fractiebijeenkomst willen houden, maar die is vanwege een incident in de plenaire zaal uitgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl