Het stadion in Sotsji, een van de steden in Rusland waar het WK plaatsvindt
NOS NieuwsAangepast

Britse minister vergelijkt WK in Rusland met Spelen in nazi-Duitsland

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson denkt dat de Russische president Poetin het WK voetbal wil gebruiken om het imago van zijn land op te poetsen, "net zoals Hitler met de Olympische Spelen van 1936 deed". Het WK wordt komende zomer in Rusland gehouden.

De gedachte dat Poetin het WK gebruikt als pr-middel voor zijn "meedogenloze, corrupte regime" doet Johnson walgen, zei hij voor de parlementscommissie voor buitenlandse zaken.

Supportersboycot

Het gaat hem te ver om het Engelse voetbalelftal terug te trekken van het WK - hij wil de spelers niet straffen - maar de supporters zouden het toernooi kunnen boycotten. Parlementslid Ian Austin van Labour zei dat de veiligheid van de supporters niet gegarandeerd is.

Johnson denkt dat Poetin onrust wil stoken waar hij maar kan om zijn land sterker neer te zetten na de ineenstorting van de Sovjet-Unie. "Ik denk dat Vladimir Poetin merkt dat Rusland aan invloed verliest, dus hij wil problemen veroorzaken waar hij maar kan", zei de minister. Hij voegde eraan toe dat Groot-Brittannië niet zit te wachten op een nieuwe Koude Oorlog.

Mensenrechten

Johnson zei ook dat Rusland de aanval met zenuwgas op voormalig dubbelspion Skripal heeft uitgevoerd omdat Groot-Brittannië Rusland vele malen heeft aangesproken op de schending van mensenrechten en van democratische waarden.

Skripal en zijn dochter zijn aangevallen met het zenuwgas novitsjok, dat door de Sovjet-Unie is ontwikkeld. Het Kremlin wil bewijs zien voor de beschuldiging van de Britten.

Groot-Brittannië heeft naar aanleiding van de vergiftiging 23 Russische diplomaten uitgewezen. Rusland reageerde met het uitzetten van een net zo groot aantal Britse diplomaten. Het onderzoek naar de zaak is nog in volle gang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl