Een bewaker bij de school waar Boko Haram op 19 februari opnieuw toesloeg met een ontvoering

Boko Haram laat tientallen ontvoerde meisjes vrij

De terroristische beweging Boko Haram heeft in Nigeria bijna alle meisjes vrijgelaten die vorige maand waren ontvoerd. Getuigen zeggen dat meer dan 100 meisjes uit vrachtwagens stapten in de stad Dapchi, waar ze een maand geleden vanuit een school werden ontvoerd.

De regering laat weten dat de vrijlating van 76 van de 110 ontvoerde meisjes is bevestigd.

Een van de teruggekeerde meisjes zei dat vijf lotgenoten tijdens de ontvoering zijn omgekomen en dat een christelijk meisje nog vastzit, omdat ze had geweigerd zich tot de islam te bekeren.

De ontvoerders koppelden volgens een ooggetuige een waarschuwing aan de vrijlating met de tekst dat ouders hun kinderen nooit meer naar school moeten sturen.

Chibok

De ontvoering van de meisjes van 11 tot 19 jaar op 19 februari was de grootste ontvoering sinds 2014, toen de extremisten 240 meisjes meenamen uit de stad Chibok. Dat ligt iets ten zuiden van Dapchi, ook in het noordoosten van Nigeria. Die ontvoering leidde tot wereldwijde woede. Nog steeds zijn niet alle meisjes uit Chibok teruggekeerd.

De nieuwe ontvoering verhoogde de druk op president Muhammadu Buhari van Nigeria, die bij zijn aantreden in 2015 beloofde korte metten te maken met Boko Haram. Volgend jaar zijn er weer presidentsverkiezingen in Nigeria.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl