NOS VoetbalAangepast

Bellen met het buitenland: De Vries moest bij Swansea zijn eigen tenue wassen

  • Thierry Boon

    redacteur Sport

  • Thierry Boon

    redacteur Sport

Van Augsburg tot Seattle en van Oostende tot Istanbul: over heel de wereld voetballen 'onze' jongens. De NOS pakt de telefoon en spreekt met Nederlanders in het buitenland.

In deel 6 van de serie 'Bellen met het buitenland': Dorus de Vries, doelman van Celtic.

Dorus de Vries, doelman van Celtic

Hij streed om promotie op Wembley, pakte prijzen in Schotland, speelde onder leiding van gerespecteerde managers als Brendan Rodgers en Roberto Martinez, zag een transfer naar Liverpool afketsen, stond onder contract bij zeven karakteristieke clubs en verdedigde in een goed gevuld Camp Nou het doel tegen een van de beste voorhoedes in de rijke geschiedenis van het voetbal.

Doelman Dorus de Vries verdient zijn centen al vanaf 2006 in het buitenland. Hij werd geboren in Beverwijk, maakte zijn profdebuut in Velsen-Zuid en keept tegenwoordig in Glasgow.

Met zijn 37 jaar zit hij in de herfst van zijn boeiende carrière. Op zijn spelerspaspoort prijken de clubs Telstar, ADO Den Haag, Dunfermline, Swansea City, Wolverhampton Wanderers, Nottingham Forest en Celtic.

Dorus de Vries (r) in actie tegen Lionel Messi

Over al zijn werkgevers praat De Vries vol liefde. Het vaakst stond hij onder de lat bij Swansea, de club die hij tussen 2007 en 2011 diende en vanuit League One en via het Championship zag opkrabbelen naar de Premier League. Daar spelen de Swans tot op de dag van vandaag nog steeds in. De Vries maakte de opmars van dichtbij mee.

"Na een gesprek met Martinez (de huidige coach van het Belgisch nationaal elftal, red.) koos ik voor Swansea", vertelt De Vries. "Hij had een duidelijk doel voor ogen, wilde omhoog met de club en we klikten direct. Het bleek een geweldige keus. Ik speelde in volgepakte, oudere stadions waarin de tribunes dicht tegen de lijnen aan staan en kreeg zo de echte Engelse sfeer mee. Ik heb in de loop der jaren ook veel Nederlandse liefhebbers zien langskomen."

Inmiddels kent Swansea een fraai trainingscomplex, maar dat was in de eerste jaren van De Vries bij de club uit Wales wel anders. "We hadden geen eigen trainingsfaciliteiten. Wij moesten ons omkleden in de publieke kleedkamers van een sportschool. Dan zat ik na een training helemaal onder de modder en stond ik gewoon tussen andere mensen die net uit de sportschool of het zwembad kwamen", vertelt de keeper.

"Nou, dan voelde je je wel bekeken. Maar het was niet anders. Andere spelers kleedden zich om in de auto. Vlak voordat we het veld opgingen, zag je overal auto's staan met de achterklep open."

Het trainingsveld liet ook nogal te wensen over. "Dat was soms zo slecht dat we binnen moesten trainen. Maar dat was het terrein van het plaatselijke rugbyteam. Dan stonden we daar allemaal klaar voor een training, maar moesten we wachten totdat de rugbyers klaar waren. Nu denk je: hoe was dat mogelijk?"

"De eerste twee jaar moest ik ook mijn eigen spullen wassen. Maar dat deed je toen allemaal zonder te morren, want het had ook zeker zijn charme. Uiteindelijk werd het snel professioneler, maar die begintijd... Dat waren mooie momenten."

Dorus de Vries in het shirt van Swansea in 2011

In mei 2011 promoveerde Swansea door op Wembley Reading te verslaan. Brendan Rodgers was destijds de gevierde coach. Ook met hem voelde De Vries een echte klik. In 2012 deed Rodgers als coach van Liverpool een poging om de Nederlander naar de Reds te halen. Maar Wolverhampton, waar De Vries op dat moment onder contract stond, liet hem niet gaan.

Sinds 2016 werken de doelman en Rodgers weer met elkaar samen. Bij de Schotse topclub Celtic. "Het maakt mij enorm trots dat de managers met wie ik heb gewerkt ook hebben geprobeerd mij daarna nog eens naar hun club te halen. Dat ik tegen het einde van mijn carrière nog een stap kon maken naar Celtic is natuurlijk prachtig", aldus De Vries.

Als doelman van ADO Den Haag in 2004, links Sjaak Polak

Op zijn 35ste maakte de sluitpost nog zijn Europese debuut. En wat voor een debuut. Camp Nou was in september 2016 het toneel waarop De Vries zijn eerste Champions League-duel keepte. Velsen-Zuid was even heel ver weg toen Lionel Messi, Luis Suárez en Neymar zich aan het front meldden.

"Ik had de in mijn ogen beste voorhoede van de wereld tegenover me: MSN. Om dan op zo'n podium voor een geweldige club als Celtic je Europese debuut te mogen maken, is wel heel speciaal. Dat bereik je door hard te werken en discipline te tonen door de jaren heen. Een hoogtepunt, behalve het scoreverloop dan..."

Messi maakte drie doelpunten, Suárez twee en Neymar, net als Andrés Iniesta, één. FC Barcelona won met 7-0.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl