De entree van de Russisch ploeg tijdens de Winterspelen van Sotsji in 2016
NOS SportAangepast

Rusland blijft onder verscherpt toezicht WADA

De Russische antidopingautoriteit blijft onder verscherpt toezicht staan van het wereldantidopingagentschap WADA. Dat heeft de organisatie vanochtend tijdens een congres in Lausanne bekend gemaakt.

Twee redenen: Rusland erkent nog steeds niet dat de staat ervan wist en nog steeds geen toegang tot bepaalde gevraagde documenten uit het Moskouse lab. WADA heeft in Pyeongchang vier keer aan Rusland voorgesteld om samen een bezoek te brengen aan het lab. De Russen hebben nog steeds geen reactie gegeven.

WADA blijft hiermee samen met de internationale atletiekfederatie IAAF streng optreden tegen Rusland na het dopingschandaal dat drie jaar geleden naar buiten kwam. Het Internationaal Olympisch Comité heeft juist onlangs na de Winterspelen besloten om het Russisch Olympisch comité weer toe te laten.

Verschillende waarheden

Dat verschillende internationale sportorganisaties anders omgaan met de status van Rusland laat zien hoe verdeeld de diverse partijen zijn. Over een ding zijn ze het allemaal eens: Russische sporters hebben massaal doping gebruikt en die dopingpraktijken waren georganiseerd.

Terwijl de internationale atletiekfederatie en het WADA altijd streng zijn geweest tegen Rusland koos het IOC vanaf het begin voor een softere aanpak. Bij de Olympische Spelen in Rio besloot het IOC niet tot grootschalige uitsluiting van de atleten, maar moest elke sportfederatie zelf beslissen. Dat resulteerde erin dat in 34 van de 39 sporten op de Spelen tenminste een Russische deelnemer actief was.

Voor de Winterspelen in Peyonchang schorste het IOC Rusland als land, maar mochten aantoonbaar schone Russische atleten onder neutrale vlag toch meedoen. Toch testten twee Russen positief. Desondanks werd het Russisch Olympisch Comité drie dagen na de Spelen weer in ere hersteld.

De Russische ijshockeyers met hun gouden medaille

Staatsdoping blijft bottleneck

Het WADA liet toen al weten dat de opheffing van de schorsing wat hen betreft te vroeg kwam. De weigering van Rusland om toe te geven dat de staat achter het dopingprogramma zat telt voor de wereldantidopingorganisatie zwaar.

Hoe het nu verder moet met Rusland is nog onzeker. De antidopingautoriteit blijft dus onder verscherpt toezicht staan. Dopingcontroles in Rusland zijn intussen hervat, onder leiding van de Britten. En de IAAF heeft al laten weten nog strengere maatregelen te overwegen als de Russen nu nog niet over de brug komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl