Kevin Strootman
NOS VoetbalAangepast

Strootman aast op revanche, voor het te laat is

Op 9 februari 2011 maakte Kevin Strootman zijn interlanddebuut. De destijds 20-jarige Zuid-Hollander had net de overgang gemaakt van Sparta naar FC Utrecht en werd al snel gezien als de toekomstige motor van Oranje. Een grootse carrière lag in het verschiet.

Ruim zeven jaar later zijn die verwachtingen niet helemaal ingelost. Strootman verdiende weliswaar mooie transfers naar PSV en (in 2013) naar AS Roma, maar bij Oranje heeft hij - mede door blessures - nog niet zijn stempel kunnen drukken op het elftal.

Strootman heeft 39 interlands achter zijn naam staan. Hij speelde alleen nog geen minuut op een groot toernooi. Op het EK van 2012 was hij bankzitter, in 2014 gooide een zware blessure roet in het eten en in 2016 schitterde Nederland door afwezigheid. Net als komende zomer.

Onder de nieuwe bondscoach Ronald Koeman moet Oranje afrekenen met die donkere periode. Het roer gaat faliekant om, ziet ook Strootman. "We gaan een nieuwe cyclus in, met een nieuwe trainer. Nieuwe mensen in het bestuur, die ook dichter bij het elftal staan. Nieuwe staf, wat andere spelers erbij. Alles is nieuw, maar het bevalt goed."

En ook Strootman zelf heeft wat recht te zetten. Tijdens de voorbije kwalificatiereeks was er veel kritiek op zijn spel. "Dat was ook terecht", zegt de middenvelder. "Als ik niet goed speel, weet ik als eerste dat het beter moet. En als andere mensen daarover praten... Zo werkt het nu eenmaal als je bij het Nederlands elftal zit en dat hoor je te accepteren. Dat hoort bij je beroep als voetballer."

Kevin Strootman in het shirt van AS Roma

De eerste tekenen zijn in elk geval gunstig. Strootman staat dit seizoen vast in de basis bij AS Roma en blonk onlangs uit in het Champions League-tweeluik met Sjachtar Donetsk.

Frustratie

Nu nog die voortrekkersrol bij Oranje op een groot toernooi. Voor het te laat is. "Als je 28 bent, begint het wel tijd te worden", laat hij zijn lichte frustratie over de lacune op zijn cv doorschijnen. Om dat gelijk weer te relativeren. "Natuurlijk wil je een keer een toernooi meemaken, maar dat geldt ook voor iemand die 19 is, of 32. Dat verschilt eigenlijk niet."

Strootman grapte er al over met andere internationals. "Misschien gaan ze nu wel aan mij vragen, of aan Ryan Babel en Virgil van Dijk, of we niet moeten stoppen bij het Nederlands elftal, gezien onze leeftijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl