Alejandro Valverde
NOS WielrennenAangepast

Titelverdediger Valverde grijpt ritzege én leiderstrui in Catalonië

Alejandro Valverde heeft de tweede rit in de Ronde van Catalonië gewonnen. De Spanjaard van Movistar, winnaar van de Ronde van Catalonië vorig jaar, was in de etappe over 175,6 kilometer van Mataró naar Valls te snel voor Daryl Impey en Jay McCarthy.

Nadat in de heuvelachtige etappe drie vroege vluchters (Antonio Molina, Mikel Bizkarra en Igor Merino) op 47 kilometer van de finish waren teruggepakt, volgden meerdere aanvallen. Niemand bleef echter weg, al werd het peloton wel uitgedund bij een klimmetje op tien kilometer voor de streep.

'Mooie zege'

Álvaro José Hodeg, die gisteren nog glorieerde in de massasprint, miste de slag en moest de leiderstrui afstaan aan Valverde, die vorig jaar drie etappes op zijn naam schreef. "Een mooie zege", zei Valverde, tevens winnaar in 2009, aan de finish.

"Maar dit wil nog niet zeggen dat deze ronde voor mij al is geslaagd. Woensdag wacht ons een zware etappe. Mijn doel is uiteraard de leiderstrui nog even te behouden."

De derde etappe, aanvankelijk over 200 kilometer met een slotklim naar skiresort Vallter 2000, is ingekort wegens de winterse omstandigheden en lawinegevaar. De finish ligt nu al na iets meer dan 150 kilometer in Camprodon, met de top van de laatste beklimming op 13 kilometer van de eindstreep.

Gesink stopt

Robert Gesink stapte af. De renner van Lotto-Jumbo hield het halverwege de etappe voor gezien wegens knieklachten. Die baren de ploeg vooralsnog geen zorgen, aldus een woordvoerder. "Het is heel vervelend, maar waarschijnlijk niet heel ernstig."

Begin dit jaar maakte Gesink zijn rentree in het peloton in de Tour Down Under. Daarvoor had hij een halfjaar niet gekoerst vanwege een breukje in zijn wervelkolom dat hij had opgelopen na een valpartij in de Tour de France. Eerder deze maand besloot de renner Parijs-Nice als 38ste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl