Een van de bussen waarmee de diplomaten en hun families worden vervoerd
NOS NieuwsAangepast

Russische diplomaten vanuit Londen op weg naar huis

Vanuit de Russische ambassade in Londen zijn Russische diplomaten en hun familieleden vanmorgen vertrokken voor de terugreis naar Moskou. 23 diplomaten moeten het land verlaten op last van de Britse premier May, die Rusland hiermee straft voor een aanval met gifgas op Britse bodem. Londen houdt het Kremlin verantwoordelijk voor de aanslag op de voormalige dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter.

Met de gezinnen van de uitgezette diplomaten meegerekend, verlaten zo'n tachtig mensen het land. Ze arriveren naar verwachting vanavond in Moskou.

  • Reuters
    Ambassademedewerkers nemen afscheid van hun vertrekkende collega's
  • Reuters
    Ambassademedewerkers nemen afscheid van hun vertrekkende collega's

Onderdeel van het Britse pakket van sancties is de opschorting van alle bilaterale contacten op hoog niveau met Rusland. Daarnaast is een uitnodiging aan de Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken afgezegd en zijn tegoeden van de Russische staat in het Verenigd Koninkrijk bevroren.

Rusland heeft in reactie op de sancties 23 Britse diplomaten uitgezet en het Britse consulaat in Sint-Petersburg opgedragen de deuren te sluiten. Ook moet een instelling die Engelse taallessen geeft en Britse films vertoont dicht.

Het Kremlin zegt niets met de aanval te maken te hebben en beschuldigt Londen ervan een "mediahysterie" tegen Rusland te ontketenen om de aandacht af te leiden van de problemen rond de brexit.

in Londen bespreken vanmiddag ministers en diensten die bij nationale veiligheid betrokken zijn mogelijke aanvullende strafmaatregelen tegen Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl