Vanochtend bij basisschool De Regenboog in Geldrop
In samenwerking met
Omroep Brabant

Ruzie op Geldropse basisscholen, leraren melden zich massaal ziek

Een groot deel van de leraren van drie basisscholen in Geldrop heeft zich ziek gemeld. Ze blijven thuis vanwege een conflict met de raad van toezicht van de stichting waaronder de scholen vallen. Het gaat om de scholen De Regenboog, Beneden Beekloop en De Ganzebloem.

Vanmorgen schreven de leraren van de drie scholen dat 870 kinderen vandaag niet naar school zouden kunnen. Mieke van den Broek, interim-bestuurder van stichting 't Nut, zei daarna dat de leerlingen wel naar school konden komen. Ze worden opgevangen bij de kinderopvang. Voor zover mogelijk krijgen ze les. Een ouder laat weten dat veel mensen hun kinderen hebben thuisgehouden.

Volgens de leraren heeft bijna iedereen zich ziek gemeld. De interim-bestuurder zegt dat het gaat om "zeker de helft van de leerkrachten".

Werkweigering

In een reactie stuurde interim-bestuurder Van den Broek later op de ochtend een brief aan de leerkrachten. "Ik roep jullie nogmaals dringend op om gewoon aan het werk te gaan en de komende dagen met mij het gesprek aan te gaan", schrijft ze. Mochten de leraren niet aan de slag gaan, dan is er sprake van werkweigering en dreigt een directe beëindiging van het dienstverband.

Angstcultuur

De problemen begonnen ongeveer een jaar geleden, vertelt iemand die namens de leraren spreekt. Toen werden twee directeuren weggestuurd nadat ze hadden gezegd dat er een angstcultuur heerste op de scholen. De leraren waren niet blij dat er daarna zonder overleg twee interim-schooldirecteuren werden aangenomen. Uiteindelijk keerde de rust terug en werd er een vertrouwensband met hen opgebouwd, zegt de woordvoerder.

Maar die twee interim-directeuren werden gisteren ook weggestuurd, tot groot ongenoegen van de leraren. "Ze zijn de afgelopen maanden de steun en toeverlaat van de leerkrachten geworden." De leerkrachten hebben geen idee waarom de twee het veld moeten ruimen.

De leerkrachten hebben het vertrek van Van den Broek geëist. Zij zou ook zonder overleg zijn aangesteld. De raad heeft volgens de leraren het ultimatum naast zich neergelegd en is ook niet van plan zelf op te stappen.

Er heerst volgens de leraren niet alleen een angstcultuur op de school. Leerkrachten kampen naar eigen zeggen ook met fysieke en psychische klachten, meldt Omroep Brabant.

Volstrekt onacceptabel

Interim-bestuurder Van den Broek vindt het "volstrekt onacceptabel" dat het conflict op de scholen op deze manier uitgevochten wordt.

Het is nog niet duidelijk of de leraren morgen weer aan het werk gaan.

Advertentie via Ster.nl