1969: bondscoach Georg Kessler (l) met zijn selectie op de foto in Zeist
NOS VoetbalAangepast

Oranje keert vandaag na 30 jaar terug in Zeister bossen

Hij kondigde op zijn eerste persconferentie ingrijpende wijzigingen aan, Ronald Koeman. Er zou iets fundamenteels veranderen bij Oranje.

Het was heel even gissen waar de nieuwe keuzeheer van het Nederlands elftal, de opvolger van Dick Advocaat, op doelde. Wil hij vanaf nu met Oranje weer structureel deelnemen aan grote toernooien? En die ook winnen?

Of zou Koeman alvast vooruit hebben gelopen op het feit dat AZ tegenwoordig hofleverancier is? Wellicht, maar het is nog even afwachten of de uitverkiezing van het Alkmaarse trio Marco Bizot, Guus Til en Wout Weghorst een structureel karakter heeft.

Nee, het was geen personele kwestie, verduidelijkte Koeman al snel. Was het dan de manier waarop de KNVB zijn selecties altijd aankondigt? Nee, die mail werd afgelopen vrijdagmiddag weer gewoontegetrouw om 12.00 uur verstuurd. Doelde hij soms op de persconferenties die zijn voorgangers altijd gaven om hun selecties toe te lichten? Die zijn nu niet langer op vrijdag, maar pas drie dagen later.

Terug naar Zeist

Half februari werd duidelijk waar Koeman op doelde: de locatie waar Oranje vanaf nu verzamelt. Huis ter Duin in Noordwijk is uit de gratie, de KNVB Campus is de nieuwe verzamelplek.

Als de spelers zich vandaag uit alle windstreken richting Oranje begeven, hoeven ze niet meer eerst door een draaideur van een vijfsterrenhotel, waar de pers hen opwacht.

Ze rijden nu onder een slagboom door en verdwijnen via een lange kronkelweg de Zeister bossen in om in te checken bij Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum. Weg van alle media.

1974: Oranje legt in Zeist de basis voor succesvol WK

Ook de velden van Katwijk behoren tot de verleden tijd. De accommodatie van de KNVB zelf heeft de laatste jaren een flinke opknapbeurt gehad en de velden daar dienen vanaf nu als trainingsondergrond.

"De afgelopen jaren hebben ze echt een inhaalslag gemaakt", vertelt NOS-commentator Arno Vermeulen. "Het is een heel mooi complex met alle nodige meetapparatuur die ze bij het Nederlands elftal willen hebben. Het complex moet het nieuwe uithangbord worden van de KNVB."

Logische plek

Sentimenten zijn er wel bij Koeman, die nota bene meemaakte dat Oranje naar Noordwijk verhuisde, vlak voor het succesvolle EK van 1988. Maar in de praktijk is Zeist een logischer verzamelplek.

Koeman: "Ik heb zelf vaak in Noordwijk gezeten, als speler en als trainer/coach. Ik weet dus hoe goed het daar was. Maar het voetbal is bij ons leidend, we kiezen voor het voetbal. In Zeist hebben we alles bij de hand, meerdere velden bijvoorbeeld. Een perfecte totaalaccommodatie. Hier hoort ons voetbal thuis."

Vermeulen ziet nog een andere logische reden dat het Nederlands elftal teruggaat naar Zeist. "Het is ook de uitstraling naar alle andere vertegenwoordigende elftallen toe. Alles liep daar rond, behalve het vlaggenschip zelf. Dat is natuurlijk niet logisch."

1978: De spelers van Oranje bereiden zich in Zeist voor op het wereldkampioenschap

Ook is het complex een stukje nostalgie voor de voetballiefhebber. Al begin jaren zestig kocht de KNVB het landgoed en transformeerde het in het nationaal voetbalcentrum. Er was alleen één nadeel. De drukke provinciale weg tussen Zeist en Woudenberg, de N224, liep dwars door het complex heen. Aan de ene kant van de weg lagen het hotel en de sporthal en aan de andere kant de gloednieuwe sportvelden.

Tunnel voor Cruijff en Van Hanegem

In 1963 krijgt de voetbalbond toestemming voor de aanleg van een tunnel en een jaar later is deze af. Hoewel de tunnel vrij sober is, maakten de grootste spelers ter wereld er gebruik van. Johan Cruijff, Willem van Hanegem en al die andere grote vaderlandse voetballers maakten in aanloop naar het WK van 1974 en het WK van 1978 wekenlang gebruik van het smalle gangetje onder de weg door.

Ook Internazionale was in 1972 een opvallende gast in Zeist. De Italianen waren er ter voorbereiding op de Europa Cup I-finale tegen Ajax die in Rotterdam gespeeld zou worden. Ajax won deze wedstrijd met 2-0.

De spelerstunnel in Zeist

Met alle grote namen die in de Zeister bossen hebben gelopen, zijn er ook genoeg verhalen te vertellen. Arno Vermeulen: "Een van de bekendste verhalen komt uit 1974, toen de internationals zich in Zeist aan het voorbereiden waren op het WK in West-Duitsland."

"'s Avonds laat verlieten de spelers stiekem hun armoedige hotel. Het leken wel bunkers destijds. Met z'n allen gingen ze stappen in Amersfoort om 's ochtends vroeg weer terug te keren op het complex."

1973: Oranje bereidt zich in de Zeister bossen voor op de ontmoeting met België

De spelers van Oranje verzamelen maandagmiddag om 13.00 uur in Zeist voor de oefeninterlands tegen Engeland (23 maart) en Portugal (26 maart). Om half vijf staat een hersteltraining op het programma en om 15.15 uur is er een persconferentie van Koeman. Die is live te zien op NOS.nl.

Dinsdag en woensdag wordt er in Zeist nog drie keer getraind. De trainingen zijn niet (meer) openbaar: alle beschikbare kaarten zijn al vergeven.

1973: Willy Brokamp en Willem van Hanegem luieren tijdens de voorbereiding in Zeist

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl