NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 19/3: schadeloket open en lentekriebels

Goedemorgen! Groningers kunnen vanaf vandaag terecht bij één loket voor de afhandeling van aardbevingsschade. En om 10 uur start de reguliere kaartverkoop voor het concert van Beyoncé en Jay-Z.

Het wordt een vrij zonnige dag vandaag. De noordoostenwind neemt wat af, waardoor het niet meer zo koud aanvoelt als afgelopen weekend. Echt warm wordt het nog niet: de temperaturen liggen tussen de 3 en 5 graden.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Bewoners in het aardbevingsgebied in Groningen kunnen vanaf vandaag terecht bij één loket voor de volledige afhandeling van schade aan huizen en gebouwen als gevolg van de gaswinning.
  • Er begint een campagne om verkeersregelaars te werven, want ze zijn steeds vaker nodig. Er zijn al flink meer verkeersregelaars dan vijf jaar geleden, maar er is nog steeds een tekort.
  • De Week van de Lentekriebels begint. Op veel basisscholen wordt gepraat over liefde, relaties en seks. Dit jaar is er bijzonder aandacht voor diversiteit met thema's als seksuele voorkeur, gender en religie.
  • En om 10.00 uur start de reguliere kaartverkoop voor het concert van Beyoncé en Jay-Z. Het is voor het eerst dat het wereldberoemde koppel samen naar Nederland komt voor een concert. De verwachting is dan ook dat de kaarten al heel snel uitverkocht zullen zijn.

Wat heb je gemist?

Nederlanders worden steeds ouder en ervaren minder fysieke ongemakken. Dat blijkt uit een prognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gemiddeld zullen we zo'n drie jaar langer leven vergeleken bij de vorige meting in de periode 2013-2016.

Ook is de gezondheid van de bevolking sinds de jaren tachtig verbeterd: ouderen hebben minder vaak hulpmiddelen nodig voor ouderdomskwaaltjes zoals slechter zien, horen en bewegen.

Wel signaleert het CBS dat er flinke verschillen zijn tussen sociaaleconomische groepen: hoogopgeleide zestigers blijven gemiddeld zes jaar langer vrij van fysieke beperkingen dan lageropgeleiden.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

Een campagnevideo van SGP Dantumadiel is offline gehaald na een reeks negatieve reacties op Facebook. Dat meldt de lokale omroep RTV NOF. Op de video is te zien hoe lijsttrekker Tom Bakker een ingestudeerde dialoog houdt over het gevaar van echtscheidingen en het belang van het gezinsleven.

''Vreselijk al die echtscheidingen, wat een ellende komt daar allemaal uit voort. Psychische problemen, ziekteverzuim, werkloosheid, financiële problemen, om dan nog maar te zwijgen over opvoedingsproblemen'', zegt Bakker in het filmpje.

SGP Dantumadiel krijgt veel kritiek op dit campagne-filmpje

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl