Jan Smeekens in actie op de 500 meter in Minsk
NOS SchaatsenAangepast

Opnieuw oranje WB-podium op 500 meter, Joeskov wint 1.500 meter

Net als zaterdag heeft ook de laatste 500 meter van het wereldbekerseizoen een compleet oranje podium opgeleverd.

Dit keer noteerde Jan Smeekens, zaterdag nog tweede, de snelste tijd op het ijs in Minsk: 34,83. Achter hem veroverde Dai Dai Ntab (zesde op de eerste 500 meter) het zilver, Hein Otterspeer (zaterdag de snelste) werd nu derde.

WB-finale Minsk: tweede 500 meter (m)

De winst in het wereldbekerklassement was voor olympisch kampioen Håvard Lorentzen uit Noorwegen. Hij schaatste de vierde tijd (35,01), maar het was genoeg om Otterspeer en Ronald Mulder voor te blijven in het klassement van de 500 meter.

Daarmee sloot de Noor een zeer succesvol seizoen af. Lorentzen won goud in Pyeongchang op de 500 meter en boekte dit seizoen wereldbekerzeges in Heerenveen, Stavanger en Erfurt. Daarnaast werd hij ook nog wereldkampioen sprint.

"Dit is een van mijn snelste tijden van het seizoen", vertelde winnaar Smeekens na afloop. "Dat is fijn en goed om mee te nemen naar volgend jaar. Gisteren maakte ik een paar foutjes en dus wist ik: vandaag moet het harder."

Dat lukte dus voor Smeekens, die in Pyeongchang niet verder kwam dan de tiende plaats op de 500 meter. "Natuurlijk baal ik daar nog van, maar het zat er toen gewoon niet in. Nu beginnen we opnieuw en zo'n wereldbekerzege geeft me rust."

Mulder, die zaterdag brons pakte, noteerde de achtste tijd: 35,09. Kai Verbij (zaterdag vijfde) eindigde als zesde (35,04).

WB-zege voor Pedersen, Joeskov wint klassement

In Minsk schreef Sverre Lunde Pedersen de laatste 1.500 meter van het seizoen op zijn naam. De Noor versloeg Denis Joeskov in een rechtstreeks duel: 1.45,47 om 1.45,64. Joeskov won wel het wereldbekerklassement van de 1.500 meter.

Pedersen stootte met zijn zege Koen Verweij van de tweede plaats in het eindklassement. Thomas Krol, die de vierde tijd (1.46,38) noteerde in Minsk, eindigde uiteindelijk als derde in de eindstand.

"Ik had eigenlijk wel willen winnen", vertelde Krol na de race. "Maar ik heb gegeven wat ik kon en ik sta toch mooi op het eindpodium. Ik mocht niet naar de Spelen en heb daarna blessures gehad, dus ik was blij dat ik tóch kon rijden. Als je rijd, hoop je altijd op iets meer."

Marcel Bosker, die zaterdag derde werd op de 5.000 meter en daarmee zijn tweede wereldbekermedaille uit zijn carrière veroverde, eindigde op de 1.500 meter als laatste (1.48,75).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl