Marco van Ginkel zet PSV koppend op 1-0

PSV krijgt VVV in laatste kwart op de knieën

PSV heeft thuis een ruime, maar niettemin moeizame 3-0 zege geboekt op VVV-Venlo, dat een half uur met tien man speelde. Het was voor de Eindhovenaren de 750ste overwinning in eigen huis in de eredivisie.

Kansen kreeg PSV genoeg voor rust, maar het slaagde er niet in keeper Lars Unnerstall te passeren. Die keerde schoten van Santiago Arias, Steven Bergwijn en Hirving Lozano en stond ook met een knappe reflex paraat bij een kopbal van Luuk de Jong van dichtbij. VVV's enige kans voor rust was voor Jerold Promes, die de bal van dichtbij naast knalde.

Dankzij Unnerstall hield VVV nog lang stand en Romeo Castelen, die voor de pauze bij een duw van Joshua Brenet een strafschop had kunnen krijgen, had zelfs een Venlose voorsprong op zijn schoen. De oud-international treuzelde echter te lang.

VVV'er Ralf Seuntjes heeft geduwd en krijgt zijn tweede gele kaart

Na de tweede gele kaart voor de duwende VVV-spits Ralf Seuntjes, die in de blessuretijd van de eerste helft onnodig tegen de eerste was aangelopen, ging het ineens snel.

Marco van Ginkel kopte van dichtbij de 1-0 binnen en na de intikker van topscorer Lozano, terug na een schorsing van drie duels wat hij vierde met zijn veertiende competitietreffer, benutte de PSV-aanvoerder ook nog eens een makkelijk gegeven strafschop. Van Ginkel staat daarmee dit seizoen op zeven uit zeven vanaf de stip.

Cocu: zege geeft goed gevoel

Met de 3-0 zege werd de kater van de beschamende 5-0 nederlaag bij Willem II van vorige week voor een goed deel weggespeeld, gaf PSV-coach Phillip Cocu toe. "Ale ogen waren natuurlijk op ons gericht. Het is heel belangrijk om zo'n wedstrijd dan te winnen."

En dat lukte, zij het moeizaam. "We wisten dat het niet makkelijk ging worden. VVV krijgt weinig goals tegen en ze hebben weinig nodig om een goaltje te maken. Daar waren we in de eerste helft wellicht iets te veel beducht voor. Na de rode kaart kwam er wat meer ruimte en toen hebben we het verschil ook in goals kunnen uitdrukken. Dat geeft een goed gevoel."

Ook VVV-collega Maurice Steijn achtte de rode kaart van Seuntjes bepalend voor de uiteindelijke gang van zaken. PSV weet immers doorgaans wel raad met een man meer op het veld, zeker als er nog zo lang te spelen is. "Het kan vijf minuten duren of tien minuten, maar uiteindelijk gaat die goal een keer vallen."

Al had het nog anders kunnen lopen als de duw van Brenet op Castelen in het eerste bedrijf net zo beoordeeld was als die van VVV-verdediger Nils Röseler op De Jong later in het duel. "Ik denk dat we daar een penalty hadden moeten krijgen. Er was geen enkele intentie om de bal te raken. Op elk deel van het veld zal daarvoor gefloten worden. Dus waarom in het strafschopgebied dan niet?"