NOS SchaatsenAangepast

Oppermachtige Choi naar tweede wereldtitel, bijrol voor Nederlandse vrouwen

Choi grijpt wereldtitel op 1.500 meter, Van Kerkhof pakt een punt

De Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong gaat souverein aan de leiding na de 1.500 en de 500 meter op de WK shorttrack. Choi pakte op beide afstanden de wereldtitel en heeft voor de 1.000 meter van zondag een gigantische voorsprong van 47 punten op haar landgenote Shim Suk-hee en de verrassende Poolse Natalia Maliszewska.

De Nederlandse vrouwen spelen vooralsnog geen rol van betekenis op de titelstrijd in Montreal. Op de 1.500 meter haalden Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof de B-finale. Op de 500 meter overleefde geen van de Nederlandse vrouwen de kwartfinales.

Choi, olympisch kampioene op de 1.500m, bleef Shim in de finale op de langste individuele afstand net voor. Het brons ging naar thuisfavoriete Kim Boutin, die in de eindstrijd van de 500 meter onderuitging en daardoor genoegen moest nemen met de vijfde plaats. Zij staat vierde in het klassement met 18 punten, drie minder dan Shim en Maliszewska.

Op de 500 meter pakte de Maliszewska achter Choi het, voor de Chinese Qu Chunyu die het brons in de wacht sleepte. Chunyu is de nummer vijf in het klassement.

Bijrol voor Nederlandse vrouwen op 500m, Choi pakt tweede goud

De stand na de 1.500 meter

Shorttrackster Punten
1. Choi Min-jeong 68
2. Shim Suk-hee 21
3. Natalia Maliszewska 21
4. Kim Boutin 8
5. Qu Chunyu 5
12. Yara van Kerkhof 1

In de B-finale van de 1.500 meter finishte Suzanne Schulting als tweede, maar ze kreeg een penalty van de jury. Het ene punt in de strijd om de wereldtitel ging daardoor aan de neus van Schulting voorbij, maar kwam wel terecht bij Van Kerkhof.

Teleurstellingen op 500 meter

Op de 500 meter kwamen Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof in dezelfde kwartfinale op het ijs. Beiden redden het echter niet, de Nederlandse vrouwen finishten als derde en vierde.

De serie werd gewonnen door de oppermachtige Choi, ook Maliszewska bleef het Nederlandse duo voor.

Schulting ontbrak in de kwartfinales. Ze begon vrijdag nog goed aan haar heat in de kwalificaties, maar kwam finishte als derde en dat betekende uitschakeling op de kortste afstand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl