Rugbyers koploper na thuiszege op Tsjechië

Nederlandse rugbyers zijn Tsjechië de baas

De Nederlandse rugbyers hebben in de Rugby Europe Trophy Poule een ruime zege geboekt op Tsjechië. Het werd in Amsterdam 27-10 voor Oranje, dat in de groep de koppositie overnam van Portugal. De Portugezen hebben één punt minder, maar ook nog een duel tegoed.

Nederland begon de wedstrijd met de wind in de rug, maar wist dat voordeeltje pas halverwege de eerste helft uit te buiten. Met een try opende Josh Gascoigne de score. Nog voor de pauze voegde hij er een tweede aan toe, terwijl ook Sep Visser erin slaagde de bal tegen de grond te drukken voor vijf punten.

Verdedigend sterk

Oranje, dat ook verdedigend een sterke indruk maakte, haalde de rust dankzij één rake conversie van Liam McBride met een comfortabele 17-0 voorsprong. Na de hervatting voelden de gasten zich gesteund door de stormachtige wind en via een penalty, try en conversie brachten ze de achterstand terug tot 17-10.

De Tsjechen kregen de smaak te pakken, maar Nederland zette zich schrap en hield stand. Sterker, opnieuw Visser, die profiteerde van een knappe aanvallende actie van Gascoigne, en invaller Ross Bennie-Coulson hielpen met ieder een try de stand naar 27-10 te tillen.

De zege met vijf try's leverde de ploeg naast de vier wedstrijdpunten ook een bonuspunt op, waardoor Nederland net over Portugal wipte. Oranje is echter uitgespeeld, terwijl de Portugezen nog een uitwedstrijd tegen Polen wacht. De groepswinnaar maakt kans op promotie naar het Championship, het hoogste niveau in Europa.