NOS SchaatsenAangepast

Bloemen wint WB lange afstanden, brons voor Bosker op 5.000 meter

WB-finale Minsk: 5.000 meter (m)

Ted-Jan Bloemen heeft in Minsk het gecombineerde klassement over 5.000 en 10.000 meter gewonnen. Daarmee gaat de wereldbeker voor het eerst sinds het seizoen 2009/2010 (Håvard Bøkko) niet naar een voor Nederland uitkomende schaatser.

Bij de afwezigheid van Sven Kramer was Sverre Lunde Pedersen de grootste rivaal van Bloemen. Na zijn desastreuze val bij de WK allround boekte Pedersen in het laatste schaatsweekend van het seizoen toch nog een zege door de 5.000 meter te winnen. Maar dat was niet genoeg voor de eindzege in het klassement omdat Bloemen met 6.26,38 de vijfde tijd klokte.

Brons voor Bosker

Marcel Bosker, vorige week de nummer drie bij de WK allround, reed in 6.24,13 naar het brons op de 5.000 meter: zijn tweede WB-medaille in zijn carrière. Erik-Jan Kooiman klokte 6.32,91 en werd daarmee negende.

'Hoop geld'

"In deze fase van het seizoen had ik me wel bij neergelegd dat ik niet zou winnen. Ik heb er op dit moment de kracht even niet voor", reageert Bloemen, die wel erg blij is met zijn eindzege in de wereldbeker. Vooral vanwege de prijs die daarbij hoort. "Vijftienduizend dollar. Ik kwam hier wel eventjes om dat geld op te halen, ja. Dat was mijn motivatie, want voor mij is het een hoop geld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl