Kroonprins Mohammed vorige week tijdens een bezoek aan Groot-Brittannië, tussen prins William en prins Charles
NOS NieuwsAangepast

Saudische kroonprins: Iran een atoombom, dan wij ook

Saudi-Arabië zal eigen kernwapens ontwikkelen als Iran dat ook doet, heeft de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman gezegd in een interview met het Amerikaanse medianetwerk CBS.

Volgens Mohammed wil Saudi-Arabië helemaal geen eigen atoombom, maar zal zijn land zonder enige twijfel zo snel mogelijk volgen als Iran eigen kernwapens blijkt te bouwen.

Het sjiitische Iran en het soennitische Saudi-Arabië zijn aartsvijanden. De laatste tijd zijn de spanningen tussen de twee islamitische mogendheden toegenomen en staan ze onder meer tegenover elkaar in de burgeroorlogen in Syrië en Jemen.

Toekomstige oorlog

Kroonprins Mohammed, die wordt beschouwd als de sterke man van Saudi-Arabië, laat zich in de woordenstrijd met Iran niet onbetuigd. Vorig jaar zei hij dat Saudi-Arabië ervoor zou zorgen dat een toekomstige oorlog tussen beide landen zou worden uitgevochten in Iran. Hij noemde de Iraanse geestelijk leider Khamenei de nieuwe Hitler.

Saudi-Arabië is het niet eens met de nucleaire deal waarin Iran beloofde zijn nucleaire programma te beperken en onder toezicht te stellen in ruil voor opheffing van economische sancties.

Uranium

Mohammed heeft al het initiatief genomen om kernenergie te ontwikkelen, als onderdeel van zijn beleid om Saudi-Arabië minder afhankelijk te maken van olie. Tot nu toe heeft hij benadrukt dat de kernenergie alleen voor vreedzame doeleinden gebruikt zal worden. Hij heeft in het midden gelaten of Saudi-Arabië ook uranium gaat verrijken, een proces dat ook gebruikt kan worden voor kernwapens.

Mohammeds opmerkingen komen aan de vooravond van een bezoek aan de Verenigde Staten. President Trump toonde zich vorig jaar bij een bezoek aan Saudi-Arabië een groot vriend van dat land en staat zeer vijandig tegenover Iran. Amerikaanse bedrijven bieden mee bij de aanbesteding van de eerste twee Saudische kernreactoren.

Amerikaanse bedrijven mogen alleen nucleaire technologie verkopen aan landen die met de VS een akkoord hebben getekend waarin ze beloven geen uranium te verrijken. Saudi-Arabië heeft tot nu toe geweigerd zo'n akkoord te tekenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl