Beat Feuz na de afdaling in het Zweedse Are
NOS SportAangepast

Laatbloeier Feuz verzekert zich in Åre van wereldbeker afdaling

Regerend wereldkampioen Beat Feuz heeft zich in het Zweedse Åre verzekerd van eindwinst in de wereldbeker op de afdaling. De Zwitser sloot de laatste afdaling van het seizoen als derde af. Dit bleek ruim voldoende voor de eerste kristallen bokaal uit zijn carrière.

Feuz begon de seizoensafsluiter met zestig punten voorsprong op naaste belager Aksel Lund Svindal. Bij winst van de Noor moest Feuz minimaal zesde worden. Zo ver kwam het echter niet. Svindal bleef steken op de vierde stek, nog achter zijn Zwitserse rivaal.

Laatbloeier

De 30-jarige Feuz won tien wereldbekerraces in zijn loopbaan, maar wist nog nooit een eindklassement op zijn naam te schrijven. Dat het in 2018 eindelijk lukt, past precies bij de loopbaan van laatbloeier Feuz. Na zijn doorbraak in 2011 kreeg hij met vele tegenslagen te maken. Zo miste hij het gehele seizoen 2013 en won hij maar liefst vier jaar geen enkele wereldbekerrace.

Beat Feuz met de kristallen bokaal na winst in het wereldbekerklassement op de afdaling

Vorig jaar benaderde Feuz eindelijk weer zijn oude niveau. Hij beloonde een sterk 2017 met de wereldtitel op de afdaling in thuishaven St. Moritz. In 2018 verzilverde hij zijn hervonden vorm opnieuw, ditmaal met twee olympische medailles in Pyeongchang en het wereldbekerklassement op de afdaling.

Oostenrijkse dubbel

De laatste wereldbeker van 2018 werd overigens gewonnen door twee Oostenrijkers. Vincent Kriechmayr en Matthias Mayer eindigden in exact dezelfde tijd: 1.20,21. Het was pas de elfde keer sinds het begin van de wereldbeker in 1967 dat twee skiërs zegevierden.

De winst in Åre betekende voor Kriechmayr pas zijn tweede wereldbekerzege. Voor Mayer, die in Sotsji olympisch kampioen afdaling werd en in Pyeongchang de Super G won, was het zijn vierde triomf in de wereldbeker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl