Landelijke politici debatteren in aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen
NOS NieuwsAangepast

'Landelijke politici kunnen niet zonder zuurstof van lokale politiek'

De landelijke partijleiders duiken de afgelopen tijd steeds vaker op in allerlei radio- en televisiedebatten, flyerend in winkelstraten en op bezoek bij lokale partijbijeenkomsten. De gemeenteraadsverkiezingen zijn over acht dagen, op woensdag 21 maart, en het is duidelijk te merken dat deze verkiezingen ook voor de Haagse kopstukken een serieuze zaak zijn.

Zichtbaars

"In de lokale politiek zit de zuurstof van bijna elke politieke partij", zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "Daar kan je letterlijk zichtbaar zijn voor je kiezer, voor je achterban. Als je het daar goed doet, motiveert dat je achterban. En die heb je hard nodig voor bijvoorbeeld landelijke verkiezingen.'

Waar bemoeien landelijke politici zich eigenlijk mee?

Eén been

Veel partijleiders benadrukken het grote belang van de lokale politiek. Daar is ook het doorgeefluik van concrete maatschappelijke onderwerpen, zo valt op te maken uit een rondgang langs een aantal partijen in de Tweede Kamer. "Het is van belang dat wij geen Haagse BV zijn die in een Haagse bubbel zitten", zegt partijleider Segers van de ChristenUnie. "We moeten onze mensen in de lokale gemeenschappen hebben die ons verhalen vertellen en dan kunnen we er landelijk wat mee. " PvdA-leider Asscher is stellig: een partij moet met tenminste met één been in de lokale gemeenschap staan. "Anders wordt het te Haags en soms te politiek".

Levensbelang

En, zeker niet onbelangrijk, lokale bestuurders zijn broodnodig om de inwoners daadwerkelijk te laten profiteren van resultaten die in Den Haag zijn bevochten. Gemeenten houden zich bezig met belangrijke onderwerpen, zoals werk, zorg, onderwijs, woningbouw, bijstand en het aflossen van schulden. Asscher: "Het is van levensbelang dat wij in meer colleges meer wethouders leveren. Dan kunnen mensen de PvdA-plannen ervaren waar we in Den Haag hard voor hebben gewerkt. Zo kan je laten zien wat je concreet hebt bereikt", zegt Asscher.

"Het is van belang dat wij geen Haagse BV zijn die in een Haagse bubbel zitten",

Gert-Jan Segers, ChristenUnie

Fundament

GroenLinks-leider Klaver noemt de lokale verkiezingen ook de 'levensader' van zijn partij, onder meer vanwege het vinden en opleiden van politiek talent. Mensen leren het politiek handwerk in de gemeente en kunnen dan naar Den Haag. "Daarmee bouw je een fundament", zegt Klaver. Ook D66-leider Pechtold heeft het geleerd op op lokaal niveau. "Dat is heel dicht bij mensen. Problemen zijn er nog overzichtelijk en dat leidt al snel tot oplossingen. Dat motiveert."

De grote politieke partijen merken wel het aantal lokale partijen blijft groeien. Dat wordt een steeds grotere bedreiging, zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "Ze worden steeds groter en de koek voor landelijke partijen wordt kleiner."

Daarnaast hebben gemeenten steeds belangrijkere taken gekregen. "Dus landelijke partijen hebben er om die reden alle belang bij om invloed te houden in die gemeenten. "

CDA-leider Buma vreest ook de versplintering in de lokale politiek. "Er zijn raden met veel partijen, soms met maar 2 of 3 zetels en daar zie je weer afsplitsingen van ontstaan. Dat is een groot risico."

Volgende week dinsdagavond komen alle partijleiders naar het Utrechtse Tivoli voor de NOS-uitzending "Nederland Kiest | Het Debat. Het tv-programma begint om 20.30 uur tot 22.00 uur en is te volgen op NPO1.

Eerdere verhalen die we schreven over deze verkiezingen vind je hier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl