Gert-Jan Segers, Jesse Klaver en Mark Rutte

Kabinet blij met besluit ING, Kamer wil alsnog strengere regels

Premier Rutte vindt het goed dat ING heeft besloten om het salaris van topman Hamers toch niet met 50 procent te verhogen. Minister Hoekstra van Financiën noemt het "het enige juiste besluit".

Hoekstra zei gisteren dat het kabinet op maatregelen studeert om iets te doen aan buitensporige salarissen bij financiële instellingen. Het besluit van ING verandert daar niets aan, zei Hoekstra vandaag in Brussel. "Het geeft ons alleen de gelegenheid om met rust te kijken naar wat verstandig is, om het vertrouwen in de sector te herstellen."

Hoekstra wil kijken naar juridische "mogelijkheden en onmogelijkheden". Hij benadrukt dat het morele appèl in dit geval ook heeft gewerkt.

Spoedwet

Ook in de Tweede Kamer is de opluchting groot dat het omstreden voorstel van tafel is, maar een groot deel van de partijen heeft al laten weten dat er alsnog strengere wetgeving moet komen voor de beloningen in de financiële sector.

GroenLinks-leider Klaver kondigde zondag aan dat hij een spoedwet wil maken. In het NOS Radio 1 Journaal zei hij vanmorgen dat hij hiermee wil doorgaan. Hij hoopt deze week nog een voorstel in te dienen.

Volgens hem geeft het besluit van ING om het salarisvoorstel terug te draaien aan dat de druk vanuit de samenleving heeft geholpen. "Dit is een heel belangrijke overwinning."

'Wereldvreemd voorstel'

Ook de PvdA vindt "we niet moeten verslappen in de strenge aanpak van de financiële sector". De partij zegt dat het "wereldvreemde voorstel" nooit gedaan had mogen worden en wil met strengere regels voorkomen dat de "verziekte bonuscultuur" terugkeert" die tot de financiële crisis heeft geleid".

De SP noemt nieuwe regels "stap 1". "Nu voorkomen dat het weer gaat gebeuren."

Ook de coalitiepartijen waren er niet over te spreken. ChristenUnie-leider Segers zei vanmorgen bij omroep WNL dat hij vindt dat dit moet doorgaan.

'Medewerkers ING kregen de shit over zich heen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl