Bezoeker van een wapenbeurs in Abu Dhabi
NOS Nieuws

Wapenhandel Midden-Oosten verdubbeld door zorgen over veiligheid

Het Midden-Oosten speelt een steeds grotere rol in de mondiale wapenhandel. De afgelopen tien jaar verdubbelde de verkoop van wapens in de regio: 32 cent van elke euro die wereldwijd wordt uitgegeven aan wapens komt hiervandaan, berekende het Zweedse vredesinstituut SIPRI.

Saudi-Arabië is na India de grootste wapenimporteur ter wereld, aangejaagd door het conflict in Jemen en spanningen met Qatar. Op plek drie staat Egypte, dat in de Sinaï strijdt tegen extremisten. Ook de Verenigde Arabische Emiraten zijn een grote speler, betoogt de Nederlandse onderzoeker Pieter Wezeman van SIPRI.

"Het geeft aan dat landen zich zorgen maken over hun veiligheid en bereid zijn militaire middelen als hoofdcomponent te gebruiken om hun veiligheid te verzekeren, in plaats van meer vredelievende middelen als onderhandeling en diplomatie", zegt Wezeman.

Zeker in landen die in de buurt van Rusland liggen zijn er zorgen over wat Poetin gaat doen. Het antwoord is dan vaak meer wapens.

Pieter Wezeman

De wapens in de regio zijn vooral afkomstig uit de VS, maar ook Europese landen als Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en in mindere mate Nederland leveren een bijdrage. Wapenexporteurs als Rusland en China zijn minder populair in het Midden-Oosten.

Wezeman ziet ook in Europa de budgetten weer groeien. "Zeker in landen die in de buurt van Rusland liggen zijn er zorgen over wat Poetin gaat doen. Het antwoord is dan vaak meer wapens."

Gevechtsvliegtuigen, tanks en artillerie

Hoewel er tegenwoordig veel gesproken wordt over vernieuwende wapensystemen, is dat volgens Wezeman zeker nog niet de hoofdmoot van de wapenindustrie. "Iedereen praat heel erg over drones, maar uiteindelijk gaat het vaak om traditionele wapens. Zo'n oorlog als in Jemen wordt uitgevochten met gevechtsvliegtuigen, tanks en artillerie, precies zoals we ons een oorlog voorstellen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl