NOS NieuwsAangepast

Zorgautoriteit bezoekt verdachte tandartsenpraktijken

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaan onderzoek doen naar mogelijke fraude bij tandartspraktijken met röntgenfoto's bij kinderen. Ze nemen de declaraties van acht praktijken onder de loep.

Volgens de gegevens van de NZa maken de acht praktijken veel meer röntgenfoto's bij kinderen dan gemiddeld. Tijdens het bezoek van de zorgautoriteit en de inspectie moeten de praktijken uitleggen hoe dat komt. "We gaan kijken of de röntgenfoto's inderdaad in het dossier van de patiënt zitten", zegt een woordvoerder.

Schadelijke straling

Bij het maken van röntgenfoto's komt straling vrij die schadelijk kan zijn voor de gezondheid van kleine kinderen. Tandartsen mogen daarom geen onnodige foto's maken.

Het is de tweede keer dat de NZa een controleweek houdt bij tandartsen. De eerste keer was in september vorig jaar. Toen deed de zorgautoriteit onderzoek bij tandartsen die vaker dan gemiddeld een rekening stuurden voor het opvragen van de medische gegevens van een patiënt.

Veertien tandartsenpraktijken bleken toen geen goede verklaring voor de declaraties te hebben. Een deel van de praktijken heeft het declaratiebeleid direct aangepast, maar zes kregen er een waarschuwing van de zorgautoriteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl