Huizen in Ingham zijn omsingeld door water
NOS NieuwsAangepast

Overstromingen in Australië: krokodillen op straat en huizen ontruimd

Het noorden van de Australische deelstaat Queensland is getroffen door overstromingen. Sommige delen van de staat hebben in een week tijd meer dan 600 millimeter regen over zich heen gekregen, waardoor rivieren buiten hun oevers zijn getreden. Ter vergelijking: in Nederland in heel 2017 862 millimeter.

Een deel van Queensland is tot rampgebied bestempeld.

Krokodillen in de straten in Australië

Vanochtend werd een groep scholieren en docenten geëvacueerd van een afgelegen camping. In de oostelijke plaats Ingham staan meer dan 200 huizen onder water. Ook in Innisfail, in het noorden, moesten veel mensen hun huizen uit vanwege het water.

In Ingham is niet alleen veel water het dorp binnengekomen: het dorp heeft ook bezoek gekregen van onder meer krokodillen, spinnen en slangen. Inwoners van het dorp hebben op sociale media foto's geplaatst van de dieren.

Een krokodillenonderzoeker van de Australia Zoo in Queensland zegt tegen persbureau Reuters niet verbaasd te zijn dat de krokodillen in het dorp rondlopen. "Het zijn hele slimme dieren", zegt hij. "Ze gebruiken de stroming om te reizen. Maar je hoeft je weinig zorgen te maken: zolang je niet in het water bent of langs de rand staat, is er weinig aan de hand."

De premier van Queensland zegt dat het een paar weken kan duren voor de omvang van de schade duidelijk is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl