NOS NieuwsAangepast

Verwijderde video brengt verkiezingscampagne Orbán op stoom

Een maand voor de Hongaarse parlementsverkiezingen komt de campagne van premier Viktor Orbán op stoom. De man die Hongarije al sinds 2010 leidt, wil opnieuw herkozen worden. Maar afgelopen week was de eerste rel van de campagne een feit: Janos Lazar, stafchef van Orbán en een van de invloedrijkste figuren in zijn Fidesz-partij, plaatste op Facebook een filmpje waarin hij afgeeft op migranten.

Lazar maakte de video tijdens een bezoek aan de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Hij loopt daar door een wijk die volgens hem is overgenomen door migranten. Wenen zou viezer, armer en crimineler zijn geworden sinds hun komst. Hij zegt vervolgens dat Hongarije hetzelfde staat te gebeuren als de instroom van mensen uit islamitische landen niet aan banden wordt gelegd.

Verwijderd en weer terug

Facebook besloot de video te verwijderen, omdat de inhoud ervan mensen zou kunnen beledigen. Lazar was woest en sprak in een statusupdate van censuur. Kort daarna plaatste Facebook de video terug.

De parlementsverkiezingen in Hongarije zijn op 8 april en premier Orbán hoopt de macht te behouden. Anti-immigratieretoriek is een van de kernpunten in de campagne van Fidesz.

Viktor Orbán (links) in gesprek met Janos Lazar (rechts)

Orbán liet eerder al een dubbel hek neerzetten op de grens met Servië om vluchtelingen tegen te houden. Wie toch weet binnen te komen, wordt opgesloten in een containerkamp bij de grens. Daarnaast weigert Hongarije vluchtelingen op te nemen die onder de verplichte herverdeling van de EU vallen.

Naast migranten moet ook de rijke filantroop George Soros het ontgelden. Volgens Orbán is Soros bezig met een masterplan om miljoenen vluchtelingen Europa in te loodsen. Met billboards voerde de premier vorig jaar een omstreden campagne tegen Soros en er gaat geen speech voorbij waarin hij de naam van de miljardair niet laat vallen.

Aandacht afleiden

Critici, zoals mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, zeggen dat Orbán probeert met campagnes tegen migranten en Soros de aandacht af te leiden van echte problemen in Hongarije, zoals ondermaats onderwijs, gebreken in de gezondheidszorg en corruptie.

In Brussel is vooral kritiek op Orbáns autocratische manier van regeren, zijn misbruik van EU-gelden, het uithollen van de rechtsstaat en zijn geflirt met Rusland. Ook zijn verwoede pogingen om ngo's (private hulporganisaties) aan banden te leggen, worden met argusogen bekeken.

Een billboard uit de omstreden campagne tegen George Soros.

Maar thuis kan Orbán sinds hij in 2010 aan de macht kwam elke verkiezingen weer op een meerderheid rekenen. Ook nu wijzen de peilingen op winst voor Fidesz. Toch lijkt Orbáns onverslaanbare imago scheuren te vertonen.

Bij lokale verkiezingen, eind februari, raakte Fidesz een partijbolwerk in de zuidoostelijke regio Hódmezövásárhely kwijt aan de door de oppositie gesteunde burgemeesterskandidaat. Een krant kopte: 'Orbán kan verslagen worden'.

Alliantie

In een poging het machtige Fidesz te verslaan, heeft de oppositie - van linkse partijen tot de extreem-rechtse partij Jobbik - zich verenigd in een alliantie. Volgens oppositieleiders is dat de enige manier om echt weerstand te bieden aan Orbán.

Ondanks de grote verschillen binnen de oppositie zien velen het verloren bolwerk Hódmezövásárhely als een belangrijke signaal van een op handen zijnde verandering in de politieke arena. "We hebben laten zien dat Fidesz verslagen kan worden," zei de nieuwe burgemeester na zijn overwinning. "En op 8 april kan Hongarije hetzelfde doen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl