Mannen in witte pakken in Salisbury

Historisch stadje Salisbury: geen toeristen, maar commando's en nucleaire experts

Een week na de vergiftiging van de Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter Julia, is in het rustige stadje Salisbury nog niets zoals het was. Normaal is het een levendige stad, bekend om de 13e-eeuwse kathedraal en vol met toeristen die het nabijgelegen Stonehenge bezoeken.

Nu zijn de straten leeg, gebouwen afgezet en hele gebieden zijn hermetisch afgesloten. Er lopen militairen, commando's, forensisch specialisten, bomexperts en specialisten in chemische oorlogsvoering. In totaal zijn het bijna 200 man, op zoek naar sporen van het dodelijke zenuwgif. Als bewijsmateriaal, maar ook om alle gif te verwijderen.

Reiniging

Auto's die op de route staan waar Skripal heeft gelopen, worden weggesleept, net als objecten die mogelijk besmet zijn. Ook de politiewagen die als eerste bij de slachtoffers was, de ambulance en de traumahelikopter, zijn naar een plek buiten de stad gebracht voor onderzoek en reiniging.

Op het anders zo stille kerkhof, waar de vrouw en zoon van Skripal liggen, is het een komen en gaan van onderzoekers, Skripals echtgenote overleed zes jaar geleden aan kanker, zijn zoon vorig jaar door onbekende oorzaak in Sint-Petersburg. Wat de politie op het kerkhof zoekt, is niet duidelijk. Volgens een woordvoerder zullen de graven van de twee niet worden geopend.

  • anp
    Onderzoekers op het kerkhof van Salisbury
  • AFP
    Ook bij een pub staat politie. Tal van plekken in de stad worden onderzocht
  • AFP
    De straat waar Skripal woonde, is afgesloten
  • Reuters
    In dit restaurant at Skripal voor het laatst
  • AFP
    Ook de winkel waar Skripal nog wat kocht voordat hij werd vergiftigd, is dicht

Afgelopen zondag werd oud-spion Skripal bewusteloos aangetroffen op een bankje, samen met zijn dochter. Volgens de politie zijn ze het slachtoffer van een moordpoging met zeldzaam zenuwgas. Ook de agent die eerste hulp verleende, ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De Britse antiterreurpolitie heeft het onderzoek in handen. Dat duidt op vermoedens dat er buitenlandse betrokkenheid is bij de moordpoging.

Minister Rudd van Binnenlandse Zaken belegde daarom voor de tweede keer een COBRA-bijeenkomst, waar ze met verschillende veiligheidsdiensten spreekt over de voortgang van het onderzoek. De COBRA (Cabinet Office Briefing Room) is een veiligheids-comité dat gebruikelijk alleen bijeen wordt geroepen bij terreur en nationale rampen. Na de bijeenkomst zei minister van Defensie, Tobias Ellwood, dat Groot-Brittannië de zaak met de NAVO-bondgenoten wil bespreken.

Wraak

Alle aanwijzingen gaan in dezelfde richting: die van Moskou. Rusland zou wraak hebben willen nemen op de oud-spion, die vroeger een hoge functie had bij de militaire inlichtingendienst. Skripal werd in 2006 veroordeeld tot dertien jaar strafkamp wegens hoogverraad, maar werd in 2010 vrijgelaten bij een spionnenruil.

Als blijkt dat Rusland inderdaad achter de actie zit, zal Groot-Brittannië strafmaatregelen nemen, zegt de Britse premier May. En die zullen niet mals zijn, dreigt ze.

Skripal zelf is bij bewustzijn, maar artsen noemen zijn toestand nog kritiek. Dochter Julia ligt nog in coma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl