Jill Kindt en Jo Grant
NOS Nieuws

Vrouw overlijdt 48 dagen na allereerste homohuwelijk Australië

Dit verhaal is mooi en tragisch tegelijk: het gaat over de Australische vrouwen Jill Kindt en Jo Grant. Het stel was op 15 december vorig jaar het eerste homokoppel in Australië dat trouwde. Ze hoefden van de autoriteiten in de staat Queensland niet een maand bedenktijd te nemen, zoals de nieuwe wet voor het homohuwelijk eigenlijk voorschrijft, omdat Grant terminaal ziek was.

Australische media melden nu dat Grant is overleden. Ze stierf al op 30 januari. Het allereerste Australische homohuwelijk heeft daarmee 48 dagen geduurd.

Het verhaal over de historische verbintenis werd gisteren naar buiten gebracht door de minister van Justitie van Queensland, Yvette D'Ath. Ze vertelde in het deelstaatparlement dat de aanvraag, de goedkeuring en de huwelijksvoltrekking vanwege de "uitzonderlijke omstandigheden" allemaal op één dag waren. Een ambtenaar werd nog apart vermeld: hij reed vanuit Brisbane naar een wegrestaurant honderd kilometer verderop, om de benodigde documenten te overhandigen aan de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Kindt en Grant waren acht jaar samen. In 2013, lang voordat het homohuwelijk in Australië legaal werd, organiseerden ze een eigen ceremonie. Sinds die promise day zagen ze zich als elkaars echtgenoten.

Kindt zei tegen de Australische zender ABC dat zij en Grant zich vereerd voelden door de mensen die "hemel en aarde hadden bewogen" om het huwelijk zo snel mogelijk te maken. "Jo wilde dit zo ontzettend graag, net als ik", zei ze.

Het Australische parlement stemde op 7 december in met de legalisering van het homohuwelijk. Sinds 9 januari kunnen de huwelijken worden gesloten, maar in een aantal gevallen is een uitzondering gemaakt en kon het al eerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl