FC Basel viert de 2-1 zege op Manchester City

City bereikt kwartfinales ondanks verrassend verlies tegen Basel

Manchester City heeft ondanks een verrassende thuisnederlaag tegen FC Basel de kwartfinales van de Champions League bereikt. Na de eclatante 4-0 zege van vorige week verloor de ploeg van Pep Guardiola in eigen huis met 2-1 van de Zwitsers.

Nadat Gabriel Jesus de thuisploeg nog op voorsprong had gezet, zorgden Mohamed Elyounoussi en Michael Lang respectievelijk voor de gelijkmaker en voorsprong. Het betekende de eerste thuisnederlaag voor City dit seizoen en pas de tweede thuisnederlaag onder trainer Pep Guardiola.

Niet de sterkste ploeg

De Spaanse oefenmeester had niet zijn sterkste ploeg het veld in gestuurd. Zo zaten Kevin De Bruyne en Sergio Agüero, beiden trefzeker in de heenwedstrijd, op de bank en mocht de 17-jarige middenvelder Phil Foden opdraven. Bij Basel viel Ricky van Wolfswinkel twintig minuten voor tijd in.

City-spits Gabriel Jesus juicht om zijn openingstreffer

Met Leroy Sané voorop startte City wervelend aan de wedstrijd, die werd voorafgegaan door een minuut stilte voor de zondag overleden Davide Astori van Fiorentina. De buitenspeler danste al in de zevende minuut door de Zwitserse verdediging en vond Bernardo Silva. Die trok voor, waardoor Jesus simpel kon binnen tikken.

Ook na de openingstreffer bestormden de Engelsen het vijandelijke doel. lkay Gündogan kreeg een niet te missen kans, maar Basel-doelman Tomás Vaclík keerde zijn inzet. In de tegenaanval was de eerste de beste keer dat de Zwitsers zich voor het Engelse doel meldden meteen raak.

Na een gekraakt schot van Blás Riveros belandde de bal voor de voeten van Mohamed Elyounoussi, die de gelijkmaker onberispelijk binnen knalde.

Schwung

Wat volgde was een open strijd met enkele kansen over en weer, die aan de kant van City ontstonden door technische hoogstandjes en vloeiend combinatiespel.

Na rust was die schwung echter verdwenen, waardoor Basel brutaal de leiding kon nemen in het City of Manchester Stadium. Elyounoussi wist met een vernuftige steekpass Michael Lang te bereiken. De Zwitser zorgde met een schot in de korte hoek, waar doelman Claudio Bravo er niet goed uit zag, voor de 2-1 voorsprong. Vlak daarna mocht Van Wolfswinkel invallen.

Michael Lang tekende voor de winnende treffer tegen City

In de resterende twintig minuten trachtte City het tij te keren. Invaller Brahim Díaz had daar de kans toe, maar de Spanjaard stuitte op Vaclík. Basel wist stand te houden en zwaait zo op enigszins positieve wijze af in de Champions League.

Naast City plaatste ook Juventus zich voor de laatste acht. Beide ploegen voegen zich bij Real Madrid en Liverpool, die zich dinsdag al kwalificeerden.