Paulo Dybala viert de 2-1 voor Juventus op Wembley

Superieure Spurs laten zich ringeloren door Juventus

"Italianen kunnen niet van je winnen, maar je kunt wel van ze verliezen". Die wijsheid van Johan Cruijff heeft Tottenham Hotspur woensdag aan den lijve ondervonden.

De Engelsen waren lange tijd oppermachtig, maar werden in de achtste finales van de Champions League toch uitgeschakeld door Juventus. Na de 2-2 in Turijn won de verliezend finalist van vorig seizoen op Wembley met 2-1.

De wedstrijd begon met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de zondag overleden Italiaanse international Davide Astori (31). Onder anderen Gianluigi Buffon en Giorgio Chiellini waren zichtbaar aangeslagen.

Gianluigi Buffon en Giorgio Chiellini treuren om hun overleden vriend Davide Astori
  • AFP
    Een minuut stilte voor Davide Astori voor Tottenham Hotspur en Juventus

Juventus moest door het resultaat van de eerste wedstrijd scoren op Wembley, maar Tottenham nam het initiatief. De Spurs hadden de overhand en creërden vooral via Son Heung-min enkele grote kansen.

De Koreaan stuitte twee keer op Gianluigi Buffon, schoot eenmaal voorlangs en vond vlak voor rust het net. Na een mooie aanval passeerde Son de 40-jarige Italiaanse doelman.

Juventus, dat net als de Spurs voor rust een penalty had moeten krijgen, moest nu twee keer scoren en dat leidde tot meer Italiaanse aanvalslust. Nog voor rust schoot Miralem Pjanic net naast en kopte Alex Sandro over.

• AFP
    Son Heung-Min viert zijn goal tegen Juventus
  • AFP
    Juventus vraagt vergeefs om een strafschop bij arbiter Szymon Marciniak
  • AFP
    Maar eigenlijk mocht Juve niet eens klagen over de arbitrage, die bijvoorbeeld coulant was met Andrea Barzagli

De dadendrang van Juventus nam na rust al snel af en de Engelsen waren weer heer en meester. In die fase onderscheidde de Italiaanse kampioen zich vooral door het begaan van gemene overtredingen op de ongrijpbare Son en Dele Alli.

Halverwege de tweede helft stond de wedstrijd echter compleet op zijn kop, want binnen drie minuten scoorde Juventus twee keer.

Na een mooie aanval via Stephan Lichsteiner en Sami Khedira tikte Gonzalo Higuaín de 1-1 binnen en na een prachtige steekpass van de Argentijnse spits zette Paulo Dybala Juve op voorsprong.

• EPA
    Gonzalo Higuaín maakt in de 64ste minuut uit het niets de 1-1...
  • AFP
    ...en drie minuten later laat Paulo Dybala Spurs-doelman Hugo Lloris kansloos

Tottenham was even van slag, maar richtte zich toch weer op. Met prachtige aanvallen werd Juventus opnieuw zwaar onder druk gezet.

De beste kans kwam in de 89ste minuut toen Kane de bal op de binnenkant van de paal kopte. Buffon was geklopt, maar omdat de bal tergend langzaam over de doellijn bleef rollen kon Barzagli alsnog redding brengen.

De verdiende 2-2 (en dus een verlenging) bleef echter uit en dus plaatst Juventus zich voor de zesde keer op rij voor de kwartfinales van de Champions League.