NOS NieuwsAangepast

DDoS-aanvallen op Belastingdienst en DigiD voorbij

Verschillende overheidswebsites zijn vandaag urenlang getroffen door DDoS-aanvallen. De digitale aanvallen waren gericht op DigiD en de Belastingdienst. Beide diensten waren vandaag slecht bereikbaar.

Hierdoor konden veel mensen geen belastingaangifte doen. In het geval van DigiD belemmerde de aanval het inloggen op Mijn Overheid en diensten zoals zorgverzekeraars, die voor inloggen gebruikmaken van het digitale wachtwoord.

Tweede aanval

De Belastingdienst had gisteren ook al last van een DDoS-aanval. Die duurde een uur, en viel samen met technische mankementen. Onduidelijk is of het om dezelfde dader gaat.

De aanvallen van vandaag begonnen om 14.30 uur en duurden ongeveer vier uur. De gegevens van mensen liepen geen gevaar, volgens de Belastingdienst.

Gemiddeld doen ieder uur 20.000 mensen aangifte. Een woordvoerder weet niet hoeveel mensen last hebben gehad van de problemen.

Bliksemafleider

Bij een DDoS-aanval wordt een website overbelast door een netwerk van computers, die tegelijkertijd een beroep doen op een website. De Belastingdienst beschermt zich daartegen door het overtollige verkeer te weigeren, als een soort digitale bliksemafleider. Hierbij wordt ook normaal verkeer afgeremd.

De Belastingdienst kan de aanval wegleiden, maar niet volledig stoppen omdat dan al het verkeer geweigerd moet worden.

DDoS aanvallen zijn relatief makkelijk uit te voeren, maar moeilijk te bestrijden. Tegenover het weerbaarder maken van een website, kan simpelweg een sterkere DDoS-aanval worden gezet.

18-jarige

In januari had de Belastingdienst ook al last van een DDoS-aanval. Daarvoor is een 18-jarige jongen uit Brabant opgepakt. Hij had het ook gemunt op ABN Amro, ING en Rabobank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl