Wopke Hoekstra (CDA)
NOS NieuwsAangepast

Hoekstra: hogere bonussen flitshandelaren gedoogd

Minister Hoekstra van Financiën ziet voorlopig af van het plan om de wet zo te veranderen dat hogere bonussen voor flitshandelaren mogelijk worden. Maar de hogere bonussen worden voorlopig wel gedoogd.

Hoekstra wilde voor deze beurshandelaren vastleggen dat ze uitgezonderd blijven van de regel dat een bonus hooguit 20 procent van het salaris mag zijn. Flitshandelaren handelen voor eigen rekening en risico. Ze kunnen niet op de Staat rekenen als het misgaat.

De minister wilde voor flitshandelaren een uitzondering maken uit vrees dat Nederlandse handelshuizen anders naar het buitenland zouden vertrekken.

Europese besluiten afwachten

Onder druk van de Tweede Kamer schrijft de minister nu dat hij geen "onomkeerbare stappen zal zetten in afwachting van verder overleg en de Europese besluitvorming". Volgens nog niet definitieve EU-regels worden de flitshandelaren weer wel uitgezonderd.

Met zijn besluit komt Hoekstra tegemoet aan de wens van de regeringspartijen. Een groot deel van de oppositie had nog verder willen gaan. Maar een motie van de PvdA om de bonuswetgeving helemaal niet te versoepelen, haalde geen meerderheid.

Hoekstra benadrukt dat zijn voorstel niet was bedoeld als versoepeling, maar samenhing met een beleidswijziging van De Nederlandsche Bank, waardoor wet en praktijk niet meer bij elkaar aansloten.

AFM

Dat de hogere bonussen nu worden gedoogd, is een beslissing van de Autoriteit Financiële Markten vanwege de "uitzonderlijke situatie": de beleidswijziging komt van De Nederlandsche Bank en is niet door de handelaren zelf veroorzaakt. Hoekstra zegt de redenering van de AFM goed te kunnen volgen.

Bonussen in de financiële wereld liggen zeer gevoelig in de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl