Dafne Schippers na haar vijfde plaats op de 60 meter bij de WK indooratletiek
NOS SportAangepast

Schippers mist podium op 60 meter WK indoor

Sprintster Dafne Schippers is bij de WK indoor naast het podium beland op de 60 meter. De nummer twee van de WK twee jaar geleden moest in Birmingham in de finale genoegen nemen met de vijfde plaats in 7,10 seconden.

De wereldtitel ging naar Murielle Ahouré uit Ivoorkust. Zij troefde met 6,97 - de beste seizoentijd - haar landgenote Marie-Josée Ta Lou af. Brons was voor de Zwitserse Mujinga Kambundji. Zowel Ta Lou als Kambundji noteerde 7,05, waarna vervolgens bleek dat Ta Lou vijfduizendste van een seconde sneller was geweest. De Jamaicaanse Elaine Thompson finishte als vierde.

Voor Schippers vormt het indoorseizoen vooral een opstap naar het buitenseizoen, waar ze in de Diamond League-wedstrijden en bij de Europese kampioenschappen in Berlijn wil schitteren. Voor haar is 2018 een tussenjaar, zonder de stress van Olympische Spelen of een WK outdoor.

In de ogen van de wereldkampioene op de 200 meter is het een ideaal jaar om te kijken of ze op een wat meer ontspannen manier ook aan de top kan staan. De druk van alles moeten, probeert ze buiten de deur te houden. In Birmingham kwam wel aan het licht dat ze tot de WK weinig indoorwedstrijden had gelopen.

Ontspannen

In de series liep ze ontspannen naar de winst in 7,19 seconden. Die race was aanmerkelijk beter dan haar 'generale' zondag in Glasgow, waar ze niet verder kwam dan 7,22 seconden en de vijfde plaats. Daar ontbrak vooral het ritme op de eerste meters.

De start vrijdagmorgen in Birmingham was solide. De laatste meters kon ze rustig uitlopen. Dat was in de halve finale anders. De concurrentie was zwaar, met Murielle Ahouré uit Ivoorkust en tweevoudig olympisch kampioen Elaine Thompson uit Jamaica. Schippers finishte achter die twee als derde, maar zag tot haar genoegen dat de tijd (7,09) wel voldoende was om naar de eindstrijd te mogen.

Pokerspel

Daarmee was haar eerste doel bereikt. En in een finale is alles mogelijk, zei Schippers zelf al in de aanloop naar Birmingham. Dan is de race een pokerspel. Elk foutje is fataal in die race, heeft het verleden haar geleerd.

Schippers' start was redelijk, maar de concurrentie ijzersterk. Tot aan de laatste meter leek Schippers kans te maken op een medaille. Het goud voor de 30-jarige Ahouré was duidelijk, zilver voor Ta Lou ook. Kambundji was de verrassing op de derde plaats. Ze was vijfduizendste van een tel te langzaam voor zilver.

Thompson en Schippers, de twee vrouwen die in de buitenlucht de sprint regeren, hadden het nakijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl