Zwarte rookwolken boven Ouagadougou na de aanval
NOS NieuwsAangepast

Zeker 15 doden bij aanslagen in hoofdstad Burkina Faso

Bij een aanval op het hoofdkwartier van het leger en de Franse ambassade in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, zijn zeker 15 mensen om het leven gekomen. Ruim negentig mensen zijn gewond geraakt. In ziekenhuizen, kazernes en een stadion zijn crisiscentra ingericht om de gewonden te behandelen.

Wie er achter de aanval zit is niet duidelijk, maar de baas van de politie in Burkina Faso en premier Philippe van Frankrijk spreken van een terroristische aanslag. Getuigen beschreven op de Burkinese staatstelevisie hoe vijf mannen kwamen aanrijden in een pick-uptruck. Ze begonnen te schieten terwijl ze "Allahoe akbar" riepen en staken de wagen in brand.

Volgens de minister van Communicatie van Burkina Faso zijn er acht aanvallers omgekomen en zeven militairen. Omdat veel militairen zwaargewond zijn geraakt, loopt het dodental waarschijnlijk nog op.

Of er burgerslachtoffers zijn, is niet bekend. De situatie in de stad lijkt weer onder controle te zijn. Burkinese militairen kregen meteen hulp van Franse commando's. Aan het begin van de middag werd er nog af en toe geschoten in Ouagadougou.

De Franse ambassade ligt in een wijk met veel regeringsgebouwen, waaronder het kantoor van de premier. Verderop in Ouagadougou ligt het hoofdkwartier van het leger.

Aanslagen

In Burkina Faso zijn de afgelopen twee jaar meerdere terroristische aanvallen gepleegd. Bij een aanval op een Turks restaurant in de hoofdstad kwamen vorig jaar zomer zeker achttien mensen om het leven en raakten veel anderen gewond.

Een gijzelingsactie in een hotel in de hoofdstad in 2016 kostte ook het leven aan tientallen mensen. De aanvallen werden gepleegd door islamitische extremisten, die het op Burkina Faso hebben voorzien omdat het land deelneemt aan de strijd tegen islamisten in westelijk Afrika. De extremisten hebben banden met de terreurgroepen al-Qaida en IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl