Pierre en Danielle Le Guennec in 2015
NOS NieuwsAangepast

Veroordeling Picasso's elektricien vernietigd

De veroordeling van Pierre en Danielle Le Guennec, het Franse stel dat in 2015 een voorwaardelijke celstraf kreeg voor het verduisteren van gestolen werk van Pablo Picasso, is vernietigd.

Het Hof van Cassatie in Parijs, de hoogste Franse rechtbank, stelt dat de rechtbank niet heeft aangetoond dat werk van Picasso (1881-1973) dat het stel in bezit had, is gestolen. Een lagere rechter moet zich nu opnieuw over de zaak buigen.

De voormalige elektricien van Picasso zou met zijn vrouw 271 ongesigneerde tekeningen en schetsen en een notitieboekje hebben achtergehouden, terwijl ze wisten dat het werk gestolen was. De kunst lag veertig jaar lang in een kartonnen doos in hun garage. Het stel kreeg twee jaar voorwaardelijke celstraf.

Gift

De rechtszaak was aangespannen door de erfgenamen van Picasso. Zij beschuldigden het stel ervan de kunst te hebben gestolen uit de woning van de kunstschilder in de Zuid-Franse gemeente Mougins. Het stel zegt dat ze de werken van Picasso hebben gekregen toen Pierre tussen 1970 en 1973 voor hem werkte. Volgens de erfgenamen gaf Picasso nooit zulke grote hoeveelheden weg.

In 2016 bleven de voorwaardelijke celstraffen in hoger beroep staan, maar het Hof van Cassatie oordeelt nu dat de rechtbank onvoldoende heeft onderbouwd dat het gaat om gestolen goederen. Volgens de advocaat van de nabestaanden is de collectie minimaal 60 miljoen euro waard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl