Robert Maaskant gaat in Tilburg op de schouders na de gewonnen halve finale in het toernooi om de KNVB-beker tegen Ajax
NOS VoetbalAangepast

Willem II hoopt op herhaling stunt van 2005, Ajax heet nu Feyenoord

Voor het eerst in dertien jaar kan Willem II de finale van het toernooi om de KNVB-beker bereiken. Mocht de ploeg van Erwin van de Looi stunten in De Kuip tegen Feyenoord, dan is het carnaval in Tilburg.

Net zoals op 21 april 2005 toen de Tilburgers zich ten koste van Ajax (met spelers als Wesley Sneijder, Nigel de Jong en Maxwell) plaatsten voor de finale. Trainer Robert Maaskant gold destijds nog als de kroonprins van het Nederlandse trainersgilde.

Wie de zoektermen Robert Maaskant en KNVB-beker intoetst, krijgt een foto van een trainer die op de schouders door het stadion van Willem II wordt gedragen. Wat weet jij nog van die avond?

Maaskant, lachend: "Zo ging ik wekelijks van het veld. Zonder gekheid, ik weet eigenlijk nog best veel van die halve finale. Bijvoorbeeld dat we voor de wedstrijd gingen eten in een restaurant tegenover het stadion. Na het diner besloten we om met z'n allen dwars door de supporters naar het stadion te lopen. Dat gaf een enorme boost."

"Van de wedstrijd herinner ik me nog dat we heel goed meededen, ook al was Ajax beter. En toen kreeg Tom Caluwé die crosspass van het middenveld. Hij had op dat moment alles kunnen doen, maar besloot om de bal in een keer met buitenkantje rechts in de hoek te knallen. Echt een fantastische goal. En daarna was Oscar Moens echt fenomenaal, die hield alles eruit."

Danny Blind feliciteert Robert Maaskant na afloop van de halve finale

De weg naar de halve finales was dat jaar niet bijzonder zwaar geweest voor Willem II. Toch kwamen jullie een paar keer met de schrik vrij. In de derde ronde eindigde de uitwedstrijd in Veendam bijvoorbeeld in 4-5.

"4-5, joh? Zal wel dikverdiend zijn geweest. Ik weet nog dat ik heel relaxed was voor die wedstrijd. Deze winnen we toch wel, dacht ik. Ik zat zelfs nog lekker koffie te drinken in de kantine, toen die wedstrijd begon. Kwam mijn assistent Toine van Mierlo me halen."

Willem II eindigde dat seizoen in de middenmoot, als tiende. Wanneer ging de knop om naar het bekertoernooi?

"Eigenlijk pas na die halve finale tegen Ajax. We wisten voor die wedstrijd al dat PSV de tegenstander zou zijn in de finale. PSV was dat seizoen oppermachtig met spelers als Mark van Bommel en Phillip Cocu. Zij werden kampioen en dus mochten wij Europees voetbal spelen als we de finale zouden halen. Maar dan wil je winnen ook, natuurlijk."

En toen kwam de finale. Hoe heb jij die dag beleefd?

"Een dag voor de finale sliepen we in Huis ter Duin in Noordwijk. De volgende morgen heb ik mooie videobeelden laten zien van goede acties van supporters. Tegenwoordig zijn dat soort motivatiefilmpjes gebruikelijk, maar toen nog niet."

"Daarbij kwam dat de supporters van PSV zich voor die finale wat arrogant opstelden. Er waren zelfs supporters die de finale boycotten vanwege een combiregeling. Ach, ze waren ook wel wat gewend. Een paar weken ervoor hadden ze nog de halve finale van de Champions League gespeeld."

2005: Robert Maaskant na de verloren bekerfinale in De Kuip

En de wedstrijd?

"Wat niet veel mensen nog weten, is dat wij eigenlijk gewoon op voorsprong hadden moeten komen. Martijn Reuser werd binnen de zestien onderuit gehaald door Heurelho Gomes. Honderd procent strafschop én een rode kaart. Maar dat gebeurde niet en vlak voor rust kreeg PSV een vrije trap na een domme overtreding van Jatto Ceesay. Wilfred Bouma kopte de 1-0 binnen en toen ging het mis."

"In de rust was het geloof weg. Allerlei spelers klaagden over pijntjes. En toen Cocu kort na rust 2-0 maakte werd het nog een grote uitslag ook. Ik was zo ziek van die nederlaag, dat ik de huldiging niet eens heb afgewacht. Ik weet nog dat KNVB-directeur Henk Kesler me terugriep, maar ik kon het niet opbrengen om op het podium te komen. Veel later heb ik alsnog zo'n miniatuurbekertje gekregen, die staat nu bij mijn zoon."

2005: Tom Caluwe en Michel Kreek (m) na de verloren finale

Is de bekerfinale alleen maar leuk als je hem wint?

"Destijds was ik 36 jaar en heel ambitieus. Nu denk ik daar wel anders over. Voor een sportman of een trainer is het een gemis als je nooit een bekerfinale hebt gespeeld. Ik ben gedegradeerd en gepromoveerd, ben kampioen geworden en heb de bekerfinale gespeeld. Dat maakt het wel compleet."

Geef jij Willem II een kans tegen Feyenoord om de finale te halen?

"Een kans heb je altijd en Feyenoord draait ook niet lekker. Maar het lijkt me uitgesloten dat Feyenoord die wedstrijd in de eigen Kuip zou laten lopen. Dus als je het me écht vraagt: nee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl