In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS NieuwsAangepast

14-jarige jongen veroordeeld tot werkstraf voor handel in vuurwerk

Een jongen van 14 uit Geesbrug in Drenthe is veroordeeld voor de handel in illegaal vuurwerk. Hij verkocht onder meer nitraatrotjes en vlinderbommen. De jongen kreeg een werkstraf van zestig uur opgelegd. De helft van de straf is voorwaardelijk.

De jongen was 12 toen hij illegaal vuurwerk verkocht. Hij stuurde het op met de post. Volgens de rechtbank heeft hij de kopers en ook medewerkers van postbedrijven ernstig in gevaar gebracht.

Hij bracht ook zichzelf en zijn ouders in gevaar, omdat hij vuurwerk thuis in zijn slaapkamer opsloeg. Ander vuurwerk bewaarde hij in een loods en op een parkeerplaats bij een voetbalclub. Het is onduidelijk waarom de jongen zo jong in de vuurwerkhandel ging. Volgens RTV Drenthe heeft hij geen verklaring afgelegd.

Hogere straf geëist

Het Openbaar Ministerie had een werkstraf van honderd uur geëist. De rechtbank legde een lagere straf op omdat de zaak al twee jaar oud is en omdat de jongen nog maar 12 was toen hij het illegale vuurwerk verkocht. Hij moet de 900 euro die hij met de handel heeft verdiend, terugbetalen aan de Staat.

De rechtbank acht zijn vader en moeder mede schuldig aan het vuurwerkbezit. Zij wisten dat hun zoon het vuurwerk op zijn kamer bewaarde. De vrouw stortte daarnaast het contant ontvangen geld op de rekening van haar zoon. Zij moet een boete van 1000 euro betalen. De man is veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur.

Vuurwerkzoektocht eindigt bij opa en oma

Advertentie via Ster.nl