NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 26/2: terugkeer TeamNL en verkiezingen op Sint-Maarten

Goedemorgen! De Nederlandse sporters komen vandaag terug van de Winterspelen en worden gehuldigd in Amsterdam. De bewoners van Sint-Maarten mogen naar de stembus.

Het is droog en koud vandaag. De temperaturen liggen rond het vriespunt, maar door een stevige wind vanuit het noordoosten voelt het een stuk kouder. De zon schijnt wel af en toe. Ook de rest van de week wordt het koud.

Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• TeamNL komt terug uit Zuid-Korea. De Nederlandse Olympiërs komen aan het einde van de middag aan op Schiphol en gaan dan meteen door naar het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar worden ze aan het begin van de avond gehuldigd.

• Op Sint-Maarten zijn verkiezingen. Die zijn nodig omdat in november het kabinet viel na geruzie met Nederland over de noodhulp na orkaan Irma. Eigenlijk zouden de eilandbewoners vorige maand al naar de stembus gaan, maar de verkiezingen werden toen uitgesteld vanwege bestuurlijke chaos en de nasleep van de orkaan.

• En de koninklijke familie poseert voor de jaarlijkse foto in wintersportoord Lech in Oostenrijk. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane zullen allemaal hun vriendelijkste glimlach opzetten voor de Nederlandse pers.

Wat heb je gemist?

Een opvallende maatregel van de burgemeester van de Brusselse gemeente Etterbeek om daklozen te beschermen tegen de kou: hij laat ze oppakken door de politie als ze weigeren om uit zichzelf onderdak te zoeken. In het weekend is dat al met tien mensen gebeurd. Ze zijn naar een verwarmde ruimte van de gemeente gebracht.

Ander nieuws uit de nacht:

'Volop alternatieven voor bijengif en fipronil in landbouw'. De landbouw kan winstgevend produceren zonder bestrijdingsmiddelen die aantoonbaar meer insecten doden dan waarvoor ze zijn bedoeld, stellen negen wetenschappers in een overzichtsstudie.

Labour wil na brexit in douane-unie met EU blijven. Labourleider Jeremy Corbyn zal maandag in toespraak pleiten voor "volledige toegang zonder tarieven" tot de markten van de Europese Unie, meldt de BBC.

Eerste controles truckers die in vrachtwagen bivakkeren. Op een parkeerplaats langs de A67 bij Heeze is onder vrachtwagenchauffeurs gecontroleerd of ze niet 'wonen' in hun cabine.

En dan nog dit:

Het Mauritshuis in Den Haag begint een nieuw onderzoek naar het schilderij Het meisje met de parel van Johannes Vermeer. Het beroemdste kunstwerk van het museum is voor het laatst onderzocht in 1994. Met behulp van nieuwe technieken hopen de onderzoekers te weten te komen over de manier waarop Vermeer zijn meesterwerk maakte in 1665.

Bezoekers fotograferen 'Het meisje met de parel' in het Mauritshuis

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl