NOS SportAangepast

Russische ijshockeyers grijpen op miraculeuze wijze goud

De Russische ijshockeyers hebben in Gangneung op miraculeuze wijze de olympische titel in de wacht gesleept. De Russen, die in Pyeongchang vanwege het Russische dopingschandaal uitkomen onder de naam Olympische Atleten uit Rusland (OAR), versloegen de verrassende finalist Duitsland na een krankzinnige finale met 4-3.

De golden goal kwam in de verlenging van de stick van Kirill Kaprizov.

Russische ijshockeyers in extremis naar olympisch goud

In een evenwichtige finale namen de Russen in de slotseconden van het eerste kwart de leiding uit een schot van verdediger Vjatsjeslav Vojnov. De verrassende Duitsers gaven niet op en kwamen in de tweede periode op gelijke hoogte via Felix Schütz.

Dat bleek de opmaat voor krankzinnige derde periode. Met nog 6,5 minuut op de klok leken de Russen via Nikita Goesev de zege naar zich toe te trekken. De Russen waren nauwelijks uitgejuicht of de puck lag al weer in het eigen net. Uit de face-off verraste de in Tsjechië geboren Dominik Kahun de Russische goalie Vasili Kosjetskin.

Drie minuten later leek de verrassing compleet toen Jonas Müller de Duitsers een 3-2 voorsprong schonk.

56 seconden

De Duitsers, die al stuntten tegen Zweden en Canada, verdedigden vervolgens de voorsprong met man en macht. Ze kregen daarbij hulp van Sergej Kalinin, die met nog iets meer dan twee minuten te spelen naar de strafbank werd gestuurd.

In ondertal zette de Russische coach Oleg Znarok zijn laatste troef in door doelman Kosjetskin van het ijs te halen. Duitsland kreeg de puck niet meer uit de verdediging en 56 seconden voor het eindsignaal zorgde opnieuw Goesev uit een scrimmage voor de bevrijdende 3-3.

Golden goal

In de verlenging nam Rusland het heft stevig in handen. Met Patrick Reimer - die tegen Zweden nog de golden goal maakte voor de Duitsers - op de strafbank capituleerde de Duitse defensie alsnog. De pas 20-jarige Kirill Kaprizov kroonde zich met zijn vijfde treffer van het toernooi tot een nationale held.

De Russische ijshockeyers zingen tegen de regels van het IOC in het volkslied van Rusland

Het is pas de eerste olympische titel voor ijshockeygrootmacht Rusland sinds de onafhankelijkheid in 1992. In dat jaar stonden Russische ijshockeyers wel voor het laatst met goud in handen, maar destijds kwamen zij uit voor het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS). Net als nu gebeurde dat destijds in Albertville onder neutrale vlag.

De Russische spelers trokken zich bij de medailleceremonie overigens niets aan van het verbod op officiële Russische symbolen. Terwijl de olympische hymne werd gespeeld in het stadion, zongen de ijshockeyers hun volkslied uit volle borst.

Datsjoek in Triple Gold Club

Pavel Datsjoek, de 39-jarige aanvoerder van de Russen, trad door de zege toe tot de exclusieve Triple Gold Club van spelers die in hun loopbaan de Stanley Cup, de wereldtitel en olympisch goud wonnen. De voormalige speler van Detroit Red Wings is de 28ste ijshockeyer die de drie belangrijkste prijzen in het ijshockey wist te winnen.

Ilja Kovaltsjoek, die net als Datsjoek bezig was aan zijn vijfde Olympische Spelen, werd verkozen tot most valuable player.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl