NOS SchaatsenAangepast

Succescoach De Wit wil wel verder in Japan

Hij heeft al enkele gesprekken in Japan gevoerd om zijn verblijf te verlengen. Schaatscoach Johan de Wit is de architect achter het olympische succes van de Japanse achtervolgingsploeg en Nana Takagi op de massastart. "Ik heb het naar mijn zin en de bond wil dat ik blijf. Er moet wel wat gebeuren aan de structuur. Er is niets."

De Wit vertrok in 2015 naar Japan, met Robin Derks in zijn kielzog. De voormalige trainer van het gewest Noord-Holland/Utrecht slaagde erin de Japanse vrouwen naar de top van het schaatsen te brengen. Nao Kodaira (goud 500 meter, zilver 1.000 meter), de achtervolgingsvrouwen (goud) en Nana Takagi (goud massastart) zorgden voor ongekende olympische successen van Japan.

Johan de Wit (rechts) feliciteert Nana Takagi met haar zege op de massastart

Wilde het in de eerste week van de Spelen individueel niet helemaal lukken, in de tweede week was het wel bingo. Met name de Japanse achtervolgingsploeg maakte grote indruk; de Nederlandse vrouwen waren kansloos in de eindstrijd.

Met het goud van Nana Takagi op de slotdag van het schaatstoernooi bij de eerste editie van de massastart maakte De Wit het succes compleet. "Het is een te gekke tijd voor ons", geeft de Wit toe.

Benadeeld

Hij had bij de massastart wel ingezet op twee medailles. Ayano Sato ging echter in de halve finales ongelukkig onderuit door een actie van de eveneens vallende Ivanie Blondin.

De Wit vond dat zijn schaatsster benadeeld was, omdat ze zo werd uitgeschakeld voor de finale. "De opzet van de massastart is nog steeds amateuristisch. Bij shorttrack zijn ze verder in de oplossingen hiervoor."

De Nederlandse trainer werd in Pyeongchang overladen met complimenten. Een langer verblijf in Japan ligt voor de hand. "Ik heb al enkele gesprekken gevoerd. Het zou ook heel jammer zijn als dit project ophoudt. Ik heb een goede band met de rijders, maar er is nog steeds geen structuur. Daar moet wel schot in komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl