Sridevi vorige maand in Mumbai
NOS NieuwsAangepast

Bollywoodlegende Sridevi (54) overleden na hartaanval

In Dubai is de legendarische Bollywoodactrice Sridevi onverwachts overleden. Een hartaanval werd haar fataal. Ze was 54 jaar.

Sridevi begon haar acteercarrière al als kind in het zuiden van India en maakte in 1978 haar Bollywood-debuut in Solva Sawan. Maar het grote succes zou nog enige jaren op zich laten wachten: dat kwam in 1983 met Himmatwala. Na haar rol in die film ontwikkelde ze zich tot een van de meest gevraagde sterren in Bollywood. Sommige films werden speciaal voor haar geschreven.

Sridevi wordt in India geroemd om haar veelzijdigheid:

'Het is een groot verlies voor de filmindustrie en voor het land'

Ze speelde in zo'n 300 films, waaronder enkele van de best bezochte blockbusters uit de jaren 80 en 90, zoals Mawaali, Mr. India, Lamhe en Gumrah. Sridevi was bekend om haar timing en haar talent voor dans, een belangrijk element in veel Bollywoodfilms.

Eind jaren 90 verdween ze jarenlang vrijwel van het scherm om zich te wijden aan de opvoeding van haar twee dochters, die ze had met filmproducent Boney Kapoor.

Sridevi maakte pas in 2012 een comeback in de succesvolle film English Vinglish, waarin ze een vrouw speelde die probeert Engels te leren om geaccepteerd te worden door haar familie.

Sridevi, die eigenlijk Shree Amma Yanger Ayyapan heette, gold als de eerste vrouwelijke superster in de Indiase filmindustrie. Ze was met haar man in Dubai om een bruiloft bij te wonen.

Sridevi's onverwachte overlijden maakt veel reacties los op sociale media, zoals van de Indiase premier Modi en burgemeester Khan van Londen, die haar onlangs nog had ontmoet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl