Michael Valgren Andersen na het winnen van de Omloop
NOS WielrennenAangepast

Wel de Omloop winnen voor Astana, maar geen salaris krijgen

Sportief gezien gaat het Astana voor de wind met zeven overwinningen in dit nog prille wielerjaar (waaronder die van Michael Valgren Andersen vandaag in de Omloop Het Nieuwsblad), maar financieel gezien zit de WorldTour-ploeg in de problemen.

Algemeen manager Alexander Vinokoerov laat aan de Kazachse krant Vesti weten dat de sponsorgelden voor dit seizoen nog niet zijn ontvangen, waardoor het voorbestaan van zijn ploeg onzeker is.

"Het team kan hierdoor geen salarissen uitkeren", zegt Vinokoerov. "Het seizoen is al begonnen. We hebben trainingskampen gehad en meegedaan aan de eerste wedstrijden. Maar we hebben nog geen geld voor dit jaar ontvangen."

Alexander Vinokoerov

Astana opereert nu op reserves, maar houdt dat niet lang meer vol. "Er staan dertig renners onder contract, we hebben verplichtingen richting hen. Er zijn meer dan vijftig medewerkers. Neem dan nog vluchten, accommodaties en logistiek; allemaal urgente kosten. Uitblijven van financiering zal simpelweg het einde betekenen."

Geen zorgen bij Valgren

Valgren dacht daar na zijn overwinning in de Omloop echter heel anders over. "Het is fijn dat we goed presteren met het oog op nieuwe sponsoren. Maar ik maak me geen zorgen om de financiën, het team blijft toch wel bestaan."

Astana bestaat sinds 2006 en wordt gefinancierd door het overheidsfonds Samruk-Kazyna, eigenaar van Kazachstaanse staatsbedrijven zoals de postdienst, de spoornetbeheerder en Air Astana.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl