NOS WielrennenAangepast

Valse start voor Dumoulin in regenboogtrui

Frustratie voor Dumoulin bij eerste optreden in regenboogtrui

De eerste individuele tijdrit in de regenboogtrui is voor Tom Dumoulin geëindigd in een tegenvaller. De wereldkampioen kwam na materiaalpech in de twaalfde tijd over de meet in de vierde etappe van de Ronde van Abu Dhabi.

Rohan Dennis won en is daardoor de nieuwe leider. Wilco Kelderman werd vijfde en deed goede zaken in het algemeen klassement.

Op het Al Maryah eiland had Dumoulin in de 12,6 kilometer lange tijdrit een goede basis kunnen leggen voor de eindzege in de rittenkoers. Hij leek halverwege ook goed op weg met de snelste tussentijd.

Maar met iets meer dan vijf kilometer te gaan kampte Dumoulin met een kapot versnellingsapparaat. Een fietswissel bleek nodig, tot grote ergernis van de Nederlander. Hij verloor daardoor flink wat tijd.

De wereldkampioen finishte in een tijd van 14,52 en was daarmee 31 seconden langzamer dan winnaar Dennis. Jos van Emden werd vierde, Kelderman dus vijfde.

In het algemeen klassement staan zij op diezelfde posities, op zestien seconden van Dennis, die de leiderstrui overnam van Elia Viviani. Dumoulin is voorlopig negende, op 31 seconden van de Australiër.

De Ronde van Abu Dhabi, die zondag eindigt met een finish bergop, is voor Dumoulin de start van het seizoen dat hem opnieuw naar een Giro-zege moet leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl