Nadezjda Sergejevna
NOS SportAangepast

Betrapte bobsleester geschorst, maar ze heeft haar sweater nog

I don't do doping. Dat was het opschrift van de trui, waarin bobsleepilote Nadezjda Segejevna zich kort voor het begin van de Olympische Spelen liet filmen. Een boodschap in scherpe blauwe letters op een witte achtergrond, bedacht door de kledingsponsor van de Olympische Atleten uit Rusland Zasport.

Inmiddels is de bewuste video van Instagram verwijderd. Niet verwonderlijk, want de 30-jarige bobsleester werd twee dagen voor de Spelen betrapt op het gebruik van trimetazidine, net als meldonium een hartmedicijn.

Sergejevna heeft schuld bekend, zo blijkt uit een persverklaring van het CAS, het Internationale Arbitragehof voor de Sport. Sergejevna werd twaalfde in de tweemansbob, maar werd na haar positieve dopingstaal geschrapt uit de uitslag. Bovendien kan zij een schorsing tegemoet zien. Volgens het CAS heeft Sergejevna de voorlopige schorsing geaccepteerd.

Wel of geen Russische vlag?

Sergejevna is na curler Aleksandr Kroesjelnitski de tweede Russische deelnemer aan de Spelen van Pyeongchang die betrapt is op dopinggebruik. Bij Kroesjelnitski, die met zijn vrouw Anastasia Bryzgalova bij het gemengd curling derde werd, bleek ook de B-staal positief. Het brons van het paar ging over in Noorse handen.

Sporters uit Rusland komen onder neutrale vlag het olympisch stadion in Pyeongchang binnen

Daarmee wordt de kans dat de delegatie uit Rusland bij de sluitingsceremonie onder eigen vlag het stadion zal betreden klein. Vanwege het Russische dopingschandaal hanteerde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) strenge uitnodigingscriteria voor Russische sporters voor Pyeongchang. Alleen sporters die aantoonbaar niet in aanraking zijn geweest met doping mochten deelnemen aan de Spelen, maar dan wel onder neutrale vlag.

Bij 'goed gedrag' hield het IOC de mogelijkheid open dat de Russische driekleur wel te zien zou zijn bij de sluitingsceremonie. Het olympisch comité vergadert daar vandaag over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl