NOS NieuwsAangepast

EU roept op tot onmiddellijke wapenstilstand rond Ghouta

De EU wil dat er per direct een wapenstilstand ingaat in de Syrische streek rond Oost-Ghouta. Ook moet er humanitaire hulp in het gebied worden toegelaten.

"Het Syrische regime moet onmiddellijk stoppen zijn eigen mensen als doelwit te nemen. Het is de verantwoordelijkheid van ons allemaal om verder verlies van levens te voorkomen en het geweld te stoppen", staat in een verklaring.

'Hel op aarde'

Aanhoudende bombardementen en beschietingen hebben de afgelopen dagen het leven gekost aan 400 mensen, onder wie veel vrouwen en kinderen. Die cijfers komen van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat opereert vanuit Groot-Brittannië en zich baseert op informanten uit Syrië. Ook vandaag kwamen weer heftige beelden naar buiten uit Oost-Ghouta:

Kinderen Ghouta kunnen geen kant op tussen de bommen

De laatste dagen zijn ook vier leden van de reddingsorganisatie Witte Helmen om het leven gekomen. VN-secretaris-generaal Guterres betitelde de situatie in de belegerde stad eerder als "de hel op aarde".

Brief aan Poetin

De VN stemt later vandaag over een resolutie voor een dertig dagen durende wapenstilstand. Gisteren werd hier ook over gesproken, maar Rusland maakte daar bezwaar tegen. Omdat een Russische veto in de lucht hing werd de vergadering gisteren afgebroken.

De speciale gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, benadrukte vandaag opnieuw de afschuwelijke humanitaire situatie van burgers in Oost-Ghouta. De wapenstilstand is nodig om ze de gelegenheid te geven het gebied te verlaten en om de zieken en gewonden in het strijdgebied te kunnen verzorgen.

De 28 lidstaten van de EU roepen nu de internationale gemeenschap op om de VN-resolutie te steunen. De Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel hebben samen een brief gestuurd aan president Poetin met het verzoek mee te werken aan het toelaten van humanitaire konvooien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl