Premier Rutte bij de EU-top in Brussel
NOS NieuwsAangepast

Rutte spreekt nog geen veto uit na eerste gesprekken over EU-budget

Premier Rutte wil nu nog geen veto uitspreken over de voorstellen om de Europese begroting de komende jaren te verhogen. Hij heeft vandaag tijdens de EU-top bij zijn collega's ruimte gevraagd voor de Nederlandse opvatting.

"Het is nu nog niet de tijd om de nucleaire optie in te zetten", zei de premier na afloop. Hij verwacht lange en moeizame onderhandelingen, waarvoor vandaag in Brussel het startschot is gegeven.

Rutte vindt "alles aan deze discussie ingewikkeld". Voor Nederland is het belangrijk dat de afdrachten aan de unie niet stijgen. Eerder op de dag zei de premier dat Nederland niet van plan is om op te draaien voor de Britse rekening, het gat dat ontstaat door de brexit.

Er is veel weerstand in de Europese Unie tegen het Nederlandse standpunt. Rutte: "Het is maar een klein groepje landen dat op dezelfde lijn zit."

Hieronder legt correspondent Arjan Noorlander uit hoeveel extra euro's de Europese Commissie van Nederland verlangt:

De kosten van de EU in kaart

De Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron kwamen bijna demonstratief samen binnenlopen met de mededeling dat er meer geld bij moet. Macron was na afloop nog duidelijker: "Ik vind dat er een eind moet komen aan al die kortingen die landen krijgen. En dan hebben landen weer korting op korting, daar moeten we mee ophouden. Het komt allemaal door de Britten, die zijn er mee begonnen en stappen er nu uit."

Nederland is een van die landen die kortingen hebben gehad. We krijgen per jaar 1 miljard euro terug.

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker toonde zich teleurgesteld. Hij wil de Europese begroting verder verhogen, maar vond dat de Europese leiders daar niet enthousiast genoeg op reageerden. Hij haalde een oud Duits spreekwoord aan: "Als er geen liefde in het huis is, vliegt het geld het venster uit".

Begin mei komt de Europese Commissie met nieuwe voorstellen over de omvang van de nieuwe begroting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl