Het Damrak in Amsterdam
NOS Nieuws

Tot vijf jaar geëist tegen verdachten anti-homogeweld Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen tot vijf jaar geëist tegen drie mannen die vorig jaar juni twee mannen toetakelden in het centrum van Amsterdam. Het gaat volgens justitie om anti-homogeweld.

Het OM zegt dat het homogerelateerde motief en de ernst van de verwondingen de forse straffen rechtvaardigen. Tegen een 23-jarige verdachte werd twee jaar cel geëist. Hij wordt verdacht van poging tot zware mishandeling. Een 26-jarige en een 28-jarige verdachte hoorden vier en vijf jaar tegen zich eisen. Zij worden beschuldigd van poging tot doodslag.

"Het is schokkend te noemen dat de verdachten zo tekeer zijn gegaan tegen de twee slachtoffers en alleen maar omdat ze homoseksueel zijn", zei de officier van justitie. "Wat het OM betreft zijn dergelijke zaken onacceptabel en dient er hard opgetreden te worden tegen dit soort geweld."

Het drietal erkent betrokken te zijn geweest bij het geweldsincident, maar ontkent dat de mishandeling iets te maken had met anti-homogevoelens.

Damrak

Het incident in de nacht van 18 juni 2017 op het Damrak is volgens het OM "glashelder" in beeld gebracht. Het zegt dat op de camerabeelden onder meer te zien is hoe een man door vier mannen wordt ingesloten en wordt geschopt en geslagen. Hij krijgt een trap in zijn gezicht als hij al op de grond ligt.

Enkele uren na het incident maken twee van de verdachten een filmpje op een telefoon. Daarin zou een van hen zeggen: "Ik zeg je eerlijk, ik heb die homo kankererg gekrast."

De politie is nog altijd op zoek naar een vierde verdachte. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl